fbpx

Owsianka na zielonej herbacie z łososiem wędzonym – przepyszna owsianka na wytrawnie

by Kucharka w baletkach

Owsianka na zielonej herbacie z łososiem wędzonym brzmi trochę jak szaleństwo. Po pierwsze, przecież owsianka powinna być na słodko. Po drugie, nawet jeśli nie na mleku, to na wodzie, a nie na zielonej herbacie. A po trzecie – łosoś wędzony do owsianki? Czy to może być smaczne?

Zapewniam Was jednak, że te wszystkie pytania rodzące się w Waszej głowie, to normalna reakcja. Ja sama, kiedy zaczynałam dopiero owsiankować, potrzebowałam czasu, żeby odzwyczaić się od chrupiących płatków śniadaniowych z dzieciństwa, i pokochać kleistą papkę. Na tamtym etapie myśl, że ta papka ma być nie na słodko, była co najmniej odrzucająca ;)

Jednak, dość szybko polubiłam owsiankę z borówkami i masłem orzechowym czy owsiankę pieczona z jabłkiem. I byłam już gotowa na nowe eksperymenty. Właśnie wtedy gdzieś mignęła mi owsianka na zielonej herbacie, która brzmiała tak intrygująco, że nie mogłam jej nie spróbować. I którą zaczęłam od razu jeść co drugi dzień, bo okazała się przepyszna.

Ta wytrawna owsianka to naprawdę idealnie skomponowana kompozycja. Wszystkie składniki pasują jednocześnie dopełniając siebie i tworząc przepyszną całość. Wiem, że owsianka na wytrawnie nie brzmi jak coś standardowego. I w sumie dobrze, bo ta owsianka smakuje naprawdę wyjątkowo.

Jeżeli myślicie, że owsianki na wytrawnie to coś nie dla Was dajcie tej chociaż szansę. Jestem pewna, że owsianka na zielonej herbacie z łososiem wędzonym wielu z Was pozytywnie zaskoczy ;-) 

Drukuj

Owsianka na zielonej herbacie z łososiem wędzonym

Liczba porcji: 1 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 420 kalorii, 32b, 43w, 14t, 6bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 5 łyżek płatków owsianych (ok. 50 g)
  • 1 szklanka zielonej herbaty gorącej
  • 100 g cukinii (można pominąć)
  • 50 g łososia wędzonego
  • 100 g serka wiejskiego
  • 1 łyżka sosu sojowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Płatki zalewamy gorącą herbatą i odstawiamy na noc (lub na ok. 15 minut).
  2. Dodajemy startą i odciśniętą cukinię. Podgrzewamy, aż się prawie zagotuje i zdejmujemy z ognia.
  3. Dodajemy sos sojowy i przekładamy do miseczki.
  4. Na wierzchu układamy posiekane plastry łososia wędzonego (możemy wcześniej je lekko podsmażyć), a na nim serek wiejski.
  5. Na wierzchu możemy posypać z wierzchu posiekanym szczypiorkiem, koperkiem lub natką pietruszki. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

teenager ;) 23 lipca 2013 - 10:38

chętnie spróbuję takiej wersji owsianki ;)

Odpowiedz
Monika 4 lutego 2020 - 08:45

Nie miałam cukinii i serka wiejskiego ale strasznie chciałam spróbować i dałam ogórek i jogurt 0% i wyszło genialne!

Odpowiedz

Skomentuj

Close