Sałatka ze szpinakiem, pomidorami, jajkiem i komosą ryżową – idealna sałatka na lato

Wiosną i latem, kiedy jest ciepło na dworze, rzadko miewa się ochotę na ciepłe obiady, ale jednak jeść trzeba. Ja wtedy właśnie zazwyczaj ratuję się sycącymi pysznymi sałatkami, czasem makaronowymi, czasem tymi z kaszą, a tym razem mam propozycję na sałatę z komosą – sałatka ze szpinakiem, pomidorami, jajkiem i komosą ryżową przed Wami. Jest bardzo niepozorna, ale wszystko tutaj tak idealnie do siebie pasuje, że efekt naprawdę zaskakuje. A do tego jest nieskomplikowana, łatwa, pięknie wygląda i bardzo syci. Polecam – sałatka ze szpinakiem, pomidorami, jajkiem i komosą ryżową na pewno wszystkim zasmakuje :)

Sałatka ze szpinakiem, pomidorami, jajkiem i komosą ryżową

(2 porcje)

~ 1 opakowanie świeżego szpinaku (250 g)
~ 2 łyżki oliwy
~ 1 łyżeczka oregano
~ sól, pieprz

~ 2 jajka
~ 2 średnie pomidory
~ 100 g fety
~ 4-5 łyżek komosy suchej

Komosę gotujemy do miękkości. Odstawiamy na ok. 5 minut.

Jajka gotujemy na twardo (ok. 8-10 minut), pomidory i fetę kroimy w kostkę.

Szpinak mieszamy z oliwą, przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Nakładamy porcje na talerze. Następnie wykładamy pomidory, jajka pokrojone na ćwiartki lub ósemki i fetę. Posypujemy ugotowaną komosą i podajemy. Smacznego :)

Drukuj


3 thoughts on “Sałatka ze szpinakiem, pomidorami, jajkiem i komosą ryżową – idealna sałatka na lato”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *