Wiosną i latem, kiedy jest ciepło na dworze, rzadko miewa się ochotę na ciepłe obiady, ale jednak jeść trzeba. Ja wtedy właśnie zazwyczaj ratuję się sycącymi pysznymi sałatkami, czasem makaronowymi, czasem tymi z kaszą, a tym razem mam propozycję na sałatę z komosą – sałatka ze szpinakiem, pomidorami, jajkiem i komosą ryżową przed Wami. Jest bardzo niepozorna, ale wszystko tutaj tak idealnie do siebie pasuje, że efekt naprawdę zaskakuje. A do tego jest nieskomplikowana, łatwa, pięknie wygląda i bardzo syci. Polecam – sałatka ze szpinakiem, pomidorami, jajkiem i komosą ryżową na pewno wszystkim zasmakuje :)
Sałatka ze szpinakiem, pomidorami, jajkiem i komosą ryżową
(2 porcje)
~ 1 opakowanie świeżego szpinaku (250 g)
~ 2 łyżki oliwy
~ 1 łyżeczka oregano
~ sól, pieprz
~ 2 jajka
~ 2 średnie pomidory
~ 100 g fety
~ 4-5 łyżek komosy suchej
Komosę gotujemy do miękkości. Odstawiamy na ok. 5 minut.
Jajka gotujemy na twardo (ok. 8-10 minut), pomidory i fetę kroimy w kostkę.
Szpinak mieszamy z oliwą, przyprawiamy oregano, solą i pieprzem. Nakładamy porcje na talerze. Następnie wykładamy pomidory, jajka pokrojone na ćwiartki lub ósemki i fetę. Posypujemy ugotowaną komosą i podajemy. Smacznego :)
3 komentarze
łaaał! totalny odlot jak dla mnie!
Bardzo lubię sałatki :)
Ja poproszę na kolację!!