Sałatka z bulgurem, rzodkiewkami i szczypiorkiem

Jeszcze tylko niecałe 2 tygodnie i już wrócę tutaj pełną parą, bo na razie sesyjna gorączka trwa, więc trochę cierpi na tym moja kreatywność kulinarna :p Korzystam z sezonowych dobroci, ale głównie trafiają one do sprawdzonych już dań i pocieszam się truskawkami, choć na te najlepsze jeszcze chwilkę trzeba poczekać ;) Więc póki co króluje u mnie prostota, ale na szczęście nawet z niej da się czasem coś wycisnąć i tak powstała ta sałatka z bulgurem, rzodkiewkami i szczypiorkiem. Miałam ochotę na coś wiosennego, więc rzodkiewki i szczypiorek były tutaj obowiązkowe, a w dopełnieniu całości pomógł mi ugotowany bulgur. I choć bardzo niewinnie to wyszło niezwykle smacznie! Tak świeżo i delikatnie, że aż przez chwilę można było zapomnieć o wszechogarniającym chaosie :p A na wieczór taka sałatka nada się idealnie, zapraszam :)

Sałatka z bulgurem, rzodkiewkami i szczypiorkiem

(2 porcje)

~ 100 g suchej kaszy bulgur
~ 2 duże plastry sera żółtego (ok. 50 g)
~ 5 plastrów szynki drobiowej (ok. 100g; w wersji wegetariańskiej weźcie po prostu więcej sera ;))
~ 1 pęczek rzodkiewek
~ 1 mały pęczek szczypiorku
~ 150 g jogurtu naturalnego
~ sól, pieprz

Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy.
Plastry szynki i sera, a także rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z kaszą. Dodajemy jogurt. Solimy, pieprzymy i dodajemy posiekany szczypiorek. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godzinki, żeby się przegryzło (najlepiej pod przykryciem, bo szczypiorek jest dość intensywny ;p). Smacznego :)

Drukuj



7 thoughts on “Sałatka z bulgurem, rzodkiewkami i szczypiorkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *