Sałatka z kaszą bulgur, rzodkiewkami i szczypiorkiem powstała, gdy zostało mi sporo kaszy z obiadu. I muszę powiedzieć, że taka sałatka okazała się nie tylko sprytnym, ale też niezwykle pysznym rozwiązaniem. Dodatkowo, ma na tyle uniwersalne i powszechnie lubiane składniki, że każdemu powinna przypasować do gustu.
Sałatka z kaszą ma wiosenny charakter dzięki rzodkiewkom i szczypiorkowi. Całość jest świeża i delikatna, ale też sycąca i bardzo smaczna. Wegetarianie mogą oczywiście zrezygnować z dodatku wędliny na rzecz wędliny sojowej. Jednak, nawet bez dodatku mięsnego, jestem pewna, że będzie pyszna :)
Sałatka z kaszą bulgur, rzodkiewkami i szczypiorkiem
(2 porcje)
~ 100 g suchej kaszy bulgur
~ 2 duże plastry sera żółtego (ok. 50 g)
~ 5 plastrów szynki drobiowej (ok. 100g; w wersji wegetariańskiej weźcie po prostu więcej sera ;))
~ 1 pęczek rzodkiewek
~ 1 mały pęczek szczypiorku
~ 150 g jogurtu naturalnego
~ sól, pieprz
Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy.
Plastry szynki i sera, a także rzodkiewki kroimy w drobną kosteczkę. Mieszamy z kaszą. Dodajemy jogurt. Solimy, pieprzymy i dodajemy posiekany szczypiorek. Całość mieszamy dokładnie i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godzinki, żeby się przegryzło (najlepiej pod przykryciem, bo szczypiorek jest dość intensywny). Smacznego :)
7 komentarzy
Trzymam kciuki za sesje.. powodzenia :)
Sałatka chyba nie dla mnie, ale przypomniałaś mi o bulgurze – dawno nie jadłam, a mam w zapasach :)
pyszna sałatka :) w sam raz na drugie śniadanie do pracy :)
Fajna delikata sałatka! Powodzenia!
Przepyszna sałatka :) idealna do pracy :)
Moje smaki. Lubię takie salatki
Uwielbiam wszystkie kasze, a to połączenie bardzo mi się podoba. Przetestuję. Pozdrawiam :)