fbpx

Sałatka na ciepło z pomidorami, rukolą i burratą

by Kucharka w baletkach

Sałatka na ciepło z pomidorami, rukolą i pomidorami to była pierwsza próba oswojenia burraty. Wielokrotnie już słyszałam o tym włoskim serze. Nawet jednego razu w pizzerii rozważałam zamówienie pizzy z burratą.

Jednak, koniec końców dopiero w ostatnim tygodniu kupiłam sobie tą kulkowatą włoską odmianę mozzarelli. I teraz już wiem, że na jednej się nie skończy.

Oczywiście mając już burratę, przekopałam Internet w poszukiwaniu najbardziej tradycyjnych włoskich przepisów.

Moje poszukiwania jednak pokazały, że burracie wiele nie potrzeba. Najczęściej polewa się ją po prostu oliwą, posypuje solą i pieprzem. I więcej nie trzeba.

Stwierdziłam, więc, że nie ma co wydziwiać. Powstała więc po prostu przepyszna i aromatyczna sałatka na ciepło z pomidorami, rukolą i burratą. Już teraz wiem, że będę na pewno wracać bardzo często.

Mamy tutaj wyrazistą lekko orzechową rukolę, pomidory duszone z cebulą i czosnkiem i mięciutką, ciągnącą się w środku i kremową burratę, która świetnie komponuje się z resztą. Bardzo przyjemna i pyszna sałatka. Zapraszam :)

Drukuj

Sałatka na ciepło z pomidorami, rukolą i burratą

Liczba porcji: 2 Czas przygotowania: Wartości odżywcze 435 kalorii, 15B, 22W, 30T, 5 bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 4 duże garści świeżej rukoli
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100 g cukinii
  • 3 duże mięsiste pomidory (ok. 500 g) lub 1 puszka pomidorów
  • 1/2 łyżeczki bazylii suszonej
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 kulki burraty (po 100 g)
  • do podania: świeże pieczywo

PRZYGOTOWANIE

  1. Cebulę drobno siekamy, czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę, cukinię i pomidory kroimy w kosteczkę.
  2. Na oliwie podsmażamy cebulę i czosnek do lekkiego zarumienienia - ok. 2-3 minuty.
  3. Wrzucamy cukinię, a po ok. 1 minucie pomidory.  Zmniejszamy ogień na średni, dodajemy zioła i dusimy ok. 4-5 minut, aż zrobi się pulpa pomidorowa. 
  4. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem.
  5. W 2 miseczkach układamy rukolę. Wykładamy podsmażone pomidory, a na wierzchu układamy burattę (jeżeli chcecie możecie jeszcze włożyć gotową sałatkę na 3-4 minuty do mikrofali lub nagrzanego piekarnika, żeby burrata zaczęła się lekko topic, ale już bez podgrzania jest ciągnąca i kremowa w środku).
  6. Podajemy z pieczywem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Martyna 22 kwietnia 2021 - 12:36

Buratty jeszcze nie próbowałam, ale czuję się zachęcona. Ciekawe i apetyczne danie.

Odpowiedz
Małgosia 29 sierpnia 2021 - 09:01

To danie jest przepyszne:))). Wczoraj zrobiłam i dawno nie jadłam czegoś równie pysznego:))))

Odpowiedz

Skomentuj

Close