fbpx

Okonomiyaki z młodą kapustą – japoński ekspresowy omlet z kapustą w sezonowej wersji

by Kucharka w baletkach

Młoda kapusta bardzo kojarzy mi się z wiosną i zbliżającym się latem. W moim rodzinnym domu zawsze jadało się jej sporo – najczęściej gotowaną na parze lub w wodzie polaną zasmażką, a w późniejszych latach i teraz już bez ;) Już kiedyś prezentowałam Wam to japońskie danie, a dzisiaj przychodzę z wersją sezonową, czyli okonimiyaki z młodą kapustą. Okonomiyaki w dosłownym tłumaczeniu znaczy „smaż co chcesz”, więc można do niego wrzucić dosłownie co się żywnie podoba. Ja najczęściej spotykałam się z wersją z kapustą, w takiej się zakochałam i taką Wam polecam. Choć nie jestem wielką fanką omletów ostatnio i dużo chętniej jem jajka w postaci jajek w koszulce, sezon na młodą kapustę oznacza też u mnie sezon na okonomiyaki. Omlet wychodzi bardzo smaczny, kapusta nabiera fajnego charakteru, a wędzony boczek lub tofu i sos okonomiyaki sprawiają, że całość smakuje przecudownie.

Okonomiyaki z młodą kapustą

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 483/602 (tofu/boczek) kalorii 20/20B, 59/55W, 20/35T, 7/7 bł (tofu/boczek)) na porcję
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Okonomiyaki:

  • 100 g mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki wody lub bulionu dashi
  • 2 szklanki poszatkowanej cienko białej kapusty (ok. 150 g)
  • sól, pieprz
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 8 plastrów boczku wędzonego lub tofu wędzonego (ok. 120 g)
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej - jeżeli używacie tofu
  • 2 łyżki oleju
  • ew. pieczarki, plastry wędliny, tuńczyk, jajko sadzone

Sos:

  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka miodu lub cukru

PRZYGOTOWANIE

Okonomiyaki:

  1. Do mąki wlewamy wodę lub bulion, mąkę, proszek i jajka. Solimy, pieprzymy i dokładnie łączymy, żeby nie było grudek.
  2. Dodajemy kapustę i posiekane dymki ze szczypiorkiem. Mieszamy.
  3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wykładamy połowę masy formując omlet, a na wierzchu układamy plastry boczku lub tofu (jeżeli używacie tofu posypujemy papryką wędzoną słodką na wierzchu).
  4. Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 5 minut i przewracamy ostrożnie a drugą stronę i ponownie smażymy 3-4 minuty. Podobnie postępujemy z drugą połową masy.
  5. Wykładamy 2 omlety na talerze.

Sos: wszystkie składniki sosu mieszamy i podajemy z okonomiyaki. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close