Młoda kapusta bardzo kojarzy mi się z wiosną i zbliżającym się latem. W moim rodzinnym domu zawsze jadało się jej sporo – najczęściej gotowaną na parze lub w wodzie polaną zasmażką, a w późniejszych latach i teraz już bez ;) Już kiedyś prezentowałam Wam to japońskie danie, a dzisiaj przychodzę z wersją sezonową, czyli okonimiyaki z młodą kapustą. Okonomiyaki w dosłownym tłumaczeniu znaczy „smaż co chcesz”, więc można do niego wrzucić dosłownie co się żywnie podoba. Ja najczęściej spotykałam się z wersją z kapustą, w takiej się zakochałam i taką Wam polecam. Choć nie jestem wielką fanką omletów ostatnio i dużo chętniej jem jajka w postaci jajek w koszulce, sezon na młodą kapustę oznacza też u mnie sezon na okonomiyaki. Omlet wychodzi bardzo smaczny, kapusta nabiera fajnego charakteru, a wędzony boczek lub tofu i sos okonomiyaki sprawiają, że całość smakuje przecudownie.
SKŁADNIKI
Okonomiyaki:
- 100 g mąki pszennej (u mnie pełnoziarnista)
- 2 jajka
- 3/4 szklanki wody lub bulionu dashi
- 2 szklanki poszatkowanej cienko białej kapusty (ok. 150 g)
- sól, pieprz
- 2 dymki ze szczypiorkiem
- 8 plastrów boczku wędzonego lub tofu wędzonego (ok. 120 g)
- 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej - jeżeli używacie tofu
- 2 łyżki oleju
- ew. pieczarki, plastry wędliny, tuńczyk, jajko sadzone
Sos:
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu worcestershire
- 1 łyżeczka miodu lub cukru
PRZYGOTOWANIE
Okonomiyaki:
- Do mąki wlewamy wodę lub bulion, mąkę, proszek i jajka. Solimy, pieprzymy i dokładnie łączymy, żeby nie było grudek.
- Dodajemy kapustę i posiekane dymki ze szczypiorkiem. Mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju. Wykładamy połowę masy formując omlet, a na wierzchu układamy plastry boczku lub tofu (jeżeli używacie tofu posypujemy papryką wędzoną słodką na wierzchu).
- Smażymy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 5 minut i przewracamy ostrożnie a drugą stronę i ponownie smażymy 3-4 minuty. Podobnie postępujemy z drugą połową masy.
- Wykładamy 2 omlety na talerze.
Sos: wszystkie składniki sosu mieszamy i podajemy z okonomiyaki. Smacznego :)