Sałatka to jedno z tych dań, które absolutnie nie mogą się znudzić, bo już sama zmiana przypraw daje zupełnie inny efekt i smak. Ja niestety tak mam, że kiedy jakaś mi bardzo posmakuje to potrafię ją jeść codziennie, aż się nią zmęczę i wymyślę sobie inną. I myślę, że ta sałatka z bobem, jajkiem, awokado i parmezanem ma właśnie przed sobą taki los :p Nie spodziewałam się, że wyjdzie, aż taka smaczna, ale dobór przypraw i dodatków to po prostu kompozycja idealna <3 Jedyny problem to bób, który uwielbiam tak mocno, jak nienawidzę go obierać, ale dla takiej sałatki można się poświęcić. Naprawdę w smaku to mistrzostwo świata i na pewno zagości u mnie na cały bobowy sezon :> Zapraszam – sałatka z bobem, jajkiem, awokado i parmezanem przed Wami :)
Sałatka z bobem, jajkiem, awokado i parmezanem
(2 porcje)
~ 1 op. mieszanki sałat z rukolą
~ 100 g niełuskanego bobu
~ 2 jajka
~ 2 pomidory
~ 1 małe awokado (ok. 100 g miąższu)
~ 4-5 łyżek parmezanu (ok. 30 g)
~ 1 płaska łyżeczka kminu rzymskiego
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ sok z 1/2 cytryny
~ sól, pieprz
Bób gotujemy do miękkości (ok. 10-15 minut). Następnie obieramy z łupinek (młodego nie trzeba obierać ;-)).
Jajka gotujemy ok. 10 minut w osolonym wrzątku. Zalewamy zimną wodą, a po kilku minutach obieramy i kroimy na ósemki.
Sałaty mieszamy z pokrojonym w kostkę awokado, pokrojonymi pomidorami, sokiem z cytryny i przyprawami. Wykładamy porcje na talerze. Na wierzchu układamy ugotowany bób, jajka i starty parmezan. Podajemy z pieczywem. Smacznego :)
1 komentarz
Świetny pomysł, żeby do sałatki dodać bób! :)