fbpx

Tarta z twarożkiem, truskawkami i czereśniami bez cukru

by Kucharka w baletkach

Tarta z twarożkiem, truskawkami i czereśniami bez cukru powstała trochę na przekór obecnej aurze, żeby przypomnieć sobie i wszystkim dookoła, że lato się dopiero zaczęło i miejmy nadzieję, że niedługo słońce wróci. A że moja mama wciąż trwa w swoim bezcukrowym postanowieniu, a ja lubię kombinować to wymyśliłam takie małe, słodkie cudeńko, w którym braku cukru w ogóle nie czuć :> Słodyczy tutaj dostarcza daktylowy spód, syrop klonowy i oczywiście piękne czerwone sezonowe owoce. Tarta z twarożkiem, truskawkami i czereśniami bez cukru to bardzo łatwy i przyjemny przepis, który łącznie da się zrobić w 30 minut, więc nie tracimy przy nim wiele czasu. A na weekend czy nie-weekend nada się idealnie – jakoś trzeba przetrwać ten poniedziałek ;) Zapraszam, tarta z twarożkiem, czereśniami i truskawkami bez cukru przed Wami :)

Tarta z twarożkiem, truskawkami i czereśniami bez cukru

tortownica o średnicy 22 cm

Spód:
~ 100 g suszonych daktyli
~ 1 łyżka masła orzechowego (ok. 30 g)
~ 80 g płatków owsianych

Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 15 minut.

Po tym czasie dokładnie odciskamy z wody i wrzucamy do miski. Dodajemy masło orzechowe i płatki owsiane, a także 1-2 łyżki wody (w razie potrzeby troszkę więcej). Wszystko razem miksujemy blenderem do połączenia (masa będzie dość zbita i kleista).

Wylepiamy nią równomiernie dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy tworząc spód. Pieczemy 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Warstwa serowa:
~ 1 kostka zmielonego twarogu półtłustego (ok. 250 g)
~ 150 g gęstego jogurtu naturalnego (ja użyłam firmy Zott)
~ 1 duża łyżka syropu klonowego (ok. 25 ml)
~ 100 g pokrojonych na połówki i wypestkowanych czereśni
~ 100 g truskawek

Twaróg mieszamy dokładnie z jogurtem i syropem klonowym do dokładnego połączenia składników (można sobie troszkę pomóc blenderem ;)). Następnie wykładamy wszystko na podpieczony spód, a na wierzchu układamy pokrojone na połówki lub ćwiartki truskawki i czereśnie. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny (masa serowa wtedy lekko stężeje). Podajemy, smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Natalia 26 czerwca 2018 - 15:02

Wygląda tak pięknie i letnio! Może pogoda się popsuła, ale nie da się ukryć, że ten deszcz to wybawienie dla roślinek :)

Odpowiedz
Ervisa 28 czerwca 2018 - 18:57

Cudowna Ci wyszła… Wygląda przepięknie :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close