Po małych słodkich szaleństwach na blogu dzisiaj już zapraszam na bardziej zdrową, ale wciąż tak samo pyszną propozycję – sałatka z brokułami, jajkiem w koszulce i parmezanem przed Wami. Choć w tej sałatce niż portugalskiego nie ma to właśnie wizyta w Portugalii mnie do niej zainspirowała. W Porto rozmiłowaliśmy się w brunchach, bo odkryliśmy cudowną knajpę pełną bajgli, awokado, placków i sałatek, a ja drugiego dnia raczyłam się tam ich sałatką specjalną, która była trochę takim sałatkowym bowlem. Okazała się przepyszna i postanowiłam zrobić coś podobnego, co okazało się idealną propozycją na kolację czy lunch. Ostatnio też pokochałam jajka w koszulce i nie mam w ogóle ochoty na jajka w innym wydaniu. A w takiej sałatce idealnie komponują się z brokułem, duszoną papryką z pomidorem, awokado i parmezanem. Naprawdę przepyszna treściwa sałatka, której musicie spróbować <3
Sałatka z brokułami, jajkiem w koszulce i parmezanem
( 2 porcje)
~ 1 czerwona papryka
~ 1 duży pomidor (mięsisty)
~ 1 łyżeczka oliwy
~ sól, pieprz
~ szczypta ostrej papryki
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy paprykę pokrojoną w kosteczkę, a po 1-2 minutach dodajemy pokrojonego w większą kostkę pomidora. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką chili. Dusimy na średnim ogniu, aż warzywa zmiękną, a pomidory utworzą gęsty sos. Wyłączamy ogień i odstawiamy.
~ 2 jajka (w temperaturze pokojowej)
~ 1 l wody
~ 4 łyżki octu lub 4 łyżki soku z cytryny
Jajka robimy jedno po drugim, nie wrzucamy obydwóch na raz!
Jajko wbijamy do filiżanki lub małej miseczki. Wodę wlewamy do rondelka i zagotowujemy. Gdy zacznie bulgotać zmniejszamy ogień, dodajemy ocet lub sok, a gdy woda przestanie wrzeć, mieszamy ją łyżką tworząc wir po środku. W wir delikatnie wlewamy jajko. Gotujemy ok. 2-3 minuty (ja trzymałam 3 i białko było idealnie ścięte, a żółtko idealnie płynne). Wyławiamy szpatułką i układamy na ręczniku papierowym, żeby odciekło z wody. Robimy to samo z drugim jajkiem.
~ ½ opakowania mieszanki sałat
~ ½ brokułu (ok. 200 g)
~ 1 małe awokado
~ 4-5 łyżek parmezanu startego (ok. 40 g)
~ posiekana natka pietruszki
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy ok. 5-7 minut, aż zrobi się miękki. Wykładamy i odsączamy na ręczniku papierowym.
W miseczkach układamy mieszankę sałat. Obok układamy duszoną paprykę z pomidorem, pokrojone w kostkę awokado, ugotowanego brokuła i jajko. Posypujemy startym parmezanem, posiekaną natką pietruszki i ewentualnie świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z pieczywem. Smacznego :-)
1 komentarz
Fajne są takie sałatki :)