Wegańskie placki bananowe z porzeczkami

Jeszcze dwa tygodnie temu jedyna rzecz, która kojarzyła mi się z porzeczkami to beza. Albo po prostu słodziutka i ciągnąca się w środku beza ze śmietanką i kwaskowatymi porzeczkami na wierzchu dla przełamania smaku. Albo przepiękne kruche babeczki wypełnione porzeczkami i zapieczone z bezową chmurą. I absolutnie rozumiem siebie, bo czerwone porzeczki są mega kwaskowate i ciężko zaakceptować ich smak bez dosłodzenia ich. I idąc tym tropem postanowiłam odczarować sobie porzeczki w trochę bardziej fit sposób i na śniadanie zaserwowałam sobie wegańskie placki bananowe z porzeczkami, które okazały się przepyszne! Dojrzały słodki banan idealnie poradził sobie, żeby lekko złagodzić kwaskowatość porzeczek, a placki wyszły mięciutkie. Świetne łatwe placki, które nadadzą się nie tylko na weekendowe śniadanie, bo naprawdę robi je się bardzo szybko. A do polubienia porzeczek są wręcz idealne ;-)

Wegańskie placki bananowe z porzeczkami

(10-12 placków ~ 2 porcje)

~ 1 duży dojrzały banan (ok. 120-130 g miąższu)
~ 1 szklanka mleka sojowego
~ 100 g mąki pełnoziarnistej
~ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
~ 100 g czerwonych porzeczek
~ do podania: syrop klonowy / jogurt sojowy / wegańska ricotta

Do miski blendera wrzucamy banana pokrojonego na plastry, mleko sojowe, mąkę pełnoziarnistą i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia. Dodajemy czerwone porzeczki i delikatnie mieszamy.

Dobrze rozgrzewamy patelnię do smażenia (w razie potrzeby leciutko ją natłuszczamy). Zmniejszamy ogień na średni i smażymy placki wykładając ok. 2 łyżki ciasta na 1 placek z każdej strony po ok. 1 minutę. Idealnie smakują z wegańską ricottą i syropem klonowym. Smacznego :)

Drukuj


1 thought on “Wegańskie placki bananowe z porzeczkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *