fbpx

Wegańskie placki bananowe z porzeczkami

by Kucharka w baletkach

Wegańskie placki bananowe z porzeczkami usmażyłam troszkę na poskromienie porzeczek.

Jeszcze bowiem dwa tygodnie temu jedyna rzecz, która kojarzyła mi się z porzeczkami to beza. Ewentualnie słodziutka i ciągnąca się w środku beza ze śmietanką i kwaskowatymi porzeczkami na wierzchu dla przełamania smaku. Albo przepiękne kruche babeczki wypełnione porzeczkami i zapieczone z bezową chmurą.

Absolutnie rozumiem z czego to wynika. Same czerwone porzeczki są mega kwaskowate i ciężko zaakceptować ich smak bez dosłodzenia ich. Na palcach jednej ręki mogę zliczyć ile razy porzeczki widziałam w moim rodzinnym domu. A mieszkałam tam 18 lat ;)

Wegańskie placki bananowe z porzeczkami jako zdrowy deser z porzeczkami

Wegańskie placki bananowe z porzeczkami od góry

Idąc tym tropem postanowiłam odczarować sobie porzeczki. Jednak poszłam w trochę bardziej fit sposób wykorzystując najbardziej oczywistą słodycz śniadaniową, czyli banana.

Zaserwowałam więc sobie wegańskie placki bananowe z porzeczkami, które okazały się przepyszne! Dojrzały słodki banan idealnie sobie poradził. Lekko złagodził kwaskowatość porzeczek, a placki wyszły mięciutkie.

Takie danie to świetne łatwe placki, które nadadzą się nie tylko na weekendowe śniadan, ale też na szybki słodki zdrowy podwieczorek. A nawet na zdrową kolację, jeśli lubicie na słodko ;)

Do polubienia porzeczek są wręcz idealne. A porzeczki są bardzo zdrowe, działają przeciwzapalnie i obniżają ciśnienie krwi. Warto więc włączyć je do swojego letniego menu :)

Wegańskie placki bananowe z porzeczkami

Drukuj
Liczba porcji: 2 (10-12 placków) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 290 kalorii 9b, 61w, 3t, 9bł (w gramach)
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 1 duży dojrzały banan (ok. 120-130 g miąższu)
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 100 g mąki pełnoziarnistej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g czerwonych porzeczek
  • do podania: syrop klonowy / jogurt sojowy / wegańska ricotta

PRZYGOTOWANIE

  1. Do miski blendera wrzucamy banana pokrojonego na plastry, mleko sojowe, mąkę pełnoziarnistą i proszek do pieczenia. Miksujemy do połączenia.
  2. Dodajemy czerwone porzeczki i delikatnie mieszamy.
  3. Dobrze rozgrzewamy patelnię do smażenia (w razie potrzeby leciutko ją natłuszczamy).
  4. Zmniejszamy ogień na średni i smażymy placki wykładając ok. 2 łyżki ciasta na 1 placek z każdej strony po ok. 1 minutę.
  5. Idealnie smakują z wegańską ricottą i syropem klonowym. Smacznego :)

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervi 25 lipca 2019 - 17:04

Placuszki bananowe idealnie komponują się z innymi owocami i różnymi dodatkami :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close