Dyniowe burgery z boczkiem

Ostatnimi laty zapanowała ogromna moda na burgery – zarówno na mięsne, jak i roślinne. I w pełni rozumiem ten szał na drugie, bo jednak dobór składników wymaga trochę kombinacji i finezji, to moda na pierwsze lekko mnie dziwi, bo o wiele tańszego i równie smacznego burgera można przygotować sobie samemu w domu. A nawet można przygotować go o wiele lepszego i oryginalniejszego, czego dowodem są te dyniowe burgery z boczkiem. Tutaj właściwie mamy bardzo mało do gadania, bo nasze główne zadania to wkładanie do piekarnika, a trio mięso wołowe-dynia-boczek tworzą magię <3 Dyniowe burgery z boczkiem to też idealna propozycja, kiedy wracamy wieczorem do domu i nie mamy za bardzo ochoty stać w kuchni, bo właściwie robią się same, my musimy się uzbroić tylko w małą cierpliwość :> I jak zwykle polecam mieć w zanadrzu wcześniej podpieczoną dynię, to o wiele przyśpieszy cały proces. Zapraszam :)

Dyniowe burgery z boczkiem

(4 sztuki)

~ 200-250 g mielonej wołowiny
~ 300 g dyni (waga przed upieczeniem, bez skóry)
~ 4 plastry boczku
~ 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ sól, pieprz

Dynię pieczemy w 190 stopniach ok. 30 minut i studzimy. Następnie dokładnie rozgniatamy widelcem.

Mięso przyprawiamy paprykami, czosnkiem, solą i pieprzem. Następnie dokładnie mieszamy z rozgniecioną dynią (można użyć blendera, ja chciałam zostawić parę kawałków dyni w całości ;)). Dłońmi formujemy burgery i każdy z nich owijamy plastrem boczku. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Burgery pieczemy ok. 25-30 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy. Pyszne będą w bułce, jak i podane z surówką z kapusty pekińskiej. Smacznego :)

PS: Oczywiście można burgery usmażyć, ale upiec zawsze zdrowiej i łatwiej ;)

Drukuj



4 thoughts on “Dyniowe burgery z boczkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *