Sernik z musem dyniowym

Sernik z musem dyniowym pokazał mi, że choć myślałam, że nie lubię dyni to bardzo się pomyliłam. Nie miałam zbytnio zamiaru z nią eksperymentować, ale skusiły mnie reklamy pumkpin spice latte, ta kawa wyglądała tak zachęcająco i tak jesiennie! A potem zobaczyłam przepisy na nią w Internecie i kupno dyni stało się absolutną koniecznością. I kiedy wróciłam do domu, na parapecie czekała na mnie jedna duża, piękna i pomarańczowa sztuka.  I choć, jak na ironię, latte jeszcze nie zdążyłam nie zrobić, to w owsiance, naleśnikach i w wypieku już się pojawiła. A skoro sobota i początek weekendu to mam dla Was propozycję na tą ostatnią pozycję. Bardzo smaczną, elegancką, słodką, ale nie przesłodzoną, niezwykle jesienną i konieczną w sezonie. Jest jednym z tych „fancy” deserów, prezentujących się pięknie na stole, podczas jedzenia których czujemy się jak w najlepszej cukierni. Naprawdę niezwykłe połączenie sernika i musu dyniowego. Zapraszam gorąco do robienia, zrozumiecie o czym mówię ;>

 Sernik z musem dyniowym

(tortownica o średnicy 22 cm)

Spód:
~ 1 szklanka mąki (dowolnej, użyłam owsianej, świetnie sprawdza się też pełnoziarnista ;))
~ 100 g masła
~ 1-2 łyżki cukru brązowego (biały też ujdzie, ale z brązowym będzie taka karmelowa nutka ;))

Masło i mąkę połączyć. Dodać cukier i ulepić na gładkie ciasto. Wylepić dno i lekko boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiec 10 minut w 180 stopniach.

Masa serowa:
~ 500 g twarogu półtłustego zmielonego
~ 3 jajka
~ 100 ml śmietany kremówki 30%
~ 100 g cukru

Twaróg, jajka i śmietanę zmiksować. Gdy się połączą dodać cukier i ponownie zmiksować. Wlać w podpieczony spód. Całość piec ok. 1 godziny w 160 stopniach. Wyjąc, dobrze wystudzić i wstawić do lodówki na przynajmniej 2 godziny przed nałożeniem musu dyniowego.

Mus dyniowy:
~ 250 g puree z dyni (lub ok. 0,5 kg miąższu z dyni, który należy upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do miękkości, a następnie wystudzić i zmiksować na gładką masę ;))
~ 250 g serka mascarpone
~ 100 ml śmietany kremówki 30%
~ 1 łyżka cukru pudru
~ 1 łyżka cynamonu
~ 100 g orzechów włoskich

Śmietanę ubić z serkiem na gęsty krem. Pod koniec dodać cukier. Następnie dodać puree z dyni oraz wsypać cynamon. Zmiksować, aż się wszystko połączy. Nałożyć na wierzch masy serowej.
Orzechy posikać i wysypać na wierzch. Można jeszcze na wierzchu posypać cynamonem. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Rozkoszować się smakiem :)

Drukuj


4 thoughts on “Sernik z musem dyniowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *