Sernik z musem dyniowym pokazał mi, że choć myślałam, że nie lubię dyni to jednak ją kocham.
Do rozpoczęcia eksperymentów z dynią skusiła mnie popularna jesienne pumkpin spice latte. Chociaż do dzisiaj jeszcze jej nie piłam, to zdecydowanie ona zapoczątkowała moja absolutnie wielką fascynację dynią.
Uwielbiam ją w owsiance, jak na przykład owsiance z dynią i gruszką, naleśnikach, jako sos. Albo właśnie w postaci musu, który sprawia, że sernik z musem dyniowym to fantastyczne pyszne, bardzo jesienne ciacho. Pięknie prezentuje się na stole, łączy w sobie kremowość słodkiego sernika i delikatność i puszystość musu. Dla mnie jesienny sernikowy ideał, koniecznie spróbujcie :)
Sernik z musem dyniowym
(tortownica o średnicy 22 cm)
Spód:
~ 1 szklanka mąki pszennej/ pełnoziarnistej/ owsianej
~ 100 g masła
~ 1-2 łyżki cukru brązowego
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Masło i mąkę łączymy łyżką. Dodajemy cukier i tworzymy jednolite ciasto. Wylepiamy nim dno i tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy ok. 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
Masa serowa:
~ 500 g twarogu półtłustego zmielonego
~ 3 jajka
~ 100 ml śmietany kremówki 30%
~ 100 g cukru
Twaróg, jajka i śmietanę miksujemy do dokładnego połączenia. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód, temperaturę grzania zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy ok. 60 minut sprawdzając patyczkiem czy jest już przepieczony.
Wyjmujemy, obkrajamy brzegi i odstawiamy do ostygnięcia. Nie przejmujemy się, że dość mocno opadnie ;-)
Mus dyniowy:
~ 250 g puree z dyni (lub ok. 0,5 kg miąższu z dyni, który należy upiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do miękkości, a następnie wystudzić i zmiksować na gładką masę ;))
~ 250 g serka mascarpone
~ 100 ml śmietany kremówki 30%
~ 1 łyżka cukru pudru
~ 1 łyżka cynamonu
~ 100 g orzechów włoskich / nerkowca
Śmietanę ubijamy z serkiem na gęsty krem. Pod koniec dodajemy cukier. Dodajemy puree z dyni oraz wsypujemy cynamon. Miksujemy, aż wszystko się połączy i wykładamy na wierzch sernika równomiernie wygładzając wierzch.
Orzechy siekamy i wysypujemy na wierzch. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Smacznego :-)
4 komentarze
cudownie Ci wyszedł! aż chciałoby się porwać kawałek :)
Wygląda znakomicie, chyba się skuszę:)
ale to musi być dobre! muszę koniecznie jeszcze coś dyniowego zrobić w tym sezonie!
Widze u ciebie sporo ciekawych przepisów z dynią. Będę musiała pokombinować cos dobrego