fbpx

Wołowina z brokułami po chińsku

by Kucharka w baletkach

Wołowina z brokułami po chińsku to przepyszny łatwy sposób na coś innego z wołowiny. Innego niż popularny rosyjski stroganow czy nasze rodzime bitki lub zrazy.

Ta wołowina po chińsku pozwala na poznanie zupełnie innych, bardziej wyrazistych, smaków. Najlepiej podać ją z makaronem ryżowym lub ryżem, żeby nadmiar sosu na nie spływał i nadawał im fajny smaczek.

Wołowina z brokułami po chińsku, czyli łatwy szybki obiad

Popularne „chińczyki”, czyli restauracje chińskie zazwyczaj potrzebują maksymalnie 10 minut. Tyle im starcza, żeby podać nam michę pełną pysznego ciepłego makaronu lub ryżu z warzywami i mięsem. Choć nie wszystkie przepisy chińskie są ekspresowe, to jednak, z odpowiednim sprzętem i wysokim ogniem, można znaleźć wśród nich błyskawiczne dania.

Ta wołowina po chińsku przyrządzana jest metodą stir-fry. To metoda, która polega na krótkim smażeniu w bardzo wysokiej temperaturze jednocześnie mieszając. Najlepiej do jej przyrządzenia użyć właśnie woka. Gwarantuje on równomierne nagrzanie się składników i możliwość podrzucania (lub mieszania ruszając po postu ;)).

Zapewniam jednak, że ta metoda to nic trudnego. Jednak, trzeba uważać, żeby nie przytrzymać wołowiny za długo. Za długie smażenie sprawi, że wyjdzie niesmaczna, a warzywa stracą swoją jędrność. Bardzo polecam spróbować. Jeśli choć raz Ci wyjdzie coś tą metodą, na pewno wrócisz do niej bardzo często ;)

Wołowina z brokułami po chińsku

Wołowina z brokułami po chińsku

Drukuj
Liczba porcji: 2 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 450 kalorii 40 g białka, 15 g węglowodanów, 26 g tłuszczy, 5 g błonnika (w gramach)
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 300 g wołowiny (u mnie polędwica)
  • 1 cebula
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka
  • 1/2 brokuł (250 g)
  • sól, pieprz
  • 5-6 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki oleju
  • ugotowany ryż lub makaron ryżowy do podania

PRZYGOTOWANIE

  1. Brokuł dzielimy na różyczki i blanszujemy 3-4 minuty w gorącej wodzie.
  2. Cebulę siekamy w pióra, czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, marchewki w cieniutkie paseczki, a wołowinę w paski.
  3. Rozgrzewamy wok i wlewamy olej. Wrzucamy cebulę, czosnek i marchewkę. Smażymy 1-2 minuty.
  4. Do woka wrzucamy mięso i smażymy z każdej strony po 1-2 minuty.
  5. Wlewamy sos sojowy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy 2-3 minuty. Dodajemy brokuły i mąkę ziemniaczaną. Mieszamy, aż mąka sprawi, że sos będzie bardziej gęsty.
  6. Zdejmujemy z ognia i podajemy z ryżem lub makaronem. Smacznego :)
Wołowina z brokułami po chińsku

coś na dokładkę?

3 komentarze

Agata 29 października 2014 - 17:40

ja także za zrazami nie przepadam, ale za to uwielbiam kuchnię chińską. wszelkie dania z warzywami, ryżem i sosem sojowym mogłabym jeść na okrągło :)

Odpowiedz
Konczi i Szpileczka 29 października 2014 - 20:22

Smakowity obiadek

Odpowiedz
Ervisha 30 października 2014 - 14:15

Mięso… To nie dla mnie ;P

Odpowiedz

Skomentuj

Close