Niezależnie od tego jakie ciasta pieczemy na święta jakiś sernik zawsze musi się pojawić. Przez kilka lat moi rodzice wręcz zmuszali mnie do pieczenia cudownie puszystego sernika świątecznego, który jest tak cudowny, że przez pierwsze kilka razy nawet nie narzekałam, ale w końcu zaczęłam się buntować, bo lubię też piec nowe ciasta ;-) I w tym roku w końcu udało mi się przekonać ich, że sernik z musem piernikowym też będzie cudowny na święta, a mus piernikowy doda mu jeszcze świątecznego charakteru. I sernik z musem piernikowym okazał się absolutnym hitem – jest cudownie kremowy, mus piernikowy puszysty, idealnie korzenny i nie za słodki. A całość łączy się w pyszny sernik, którego trudno zjeść tylko jeden kawałek ;-) Idealny na święta, ale poza świętami również będzie smakował wspaniale :-)
Sernik z musem piernikowym
(tortownica 22 cm)
Spód:
~ 1 szklanka mąki pszennej/ pełnoziarnistej/ owsianej
~ 100 g masła
~ 1-2 łyżki cukru brązowego
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Masło i mąkę łączymy łyżką. Dodajemy cukier i tworzymy jednolite ciasto. Wylepiamy nim dno i tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy ok. 10 minut w rozgrzanym piekarniku.
Masa serowa:
~ 600 g twarogu półtłustego zmielonego
~ 3 jajka
~ 100 ml śmietany kremówki 30%
~ 100 g cukru
Twaróg, jajka i śmietanę miksujemy do dokładnego połączenia. Dodajemy cukier i ponownie miksujemy. Wylewamy na podpieczony spód, temperaturę grzania zmniejszamy do 160 stopni i pieczemy ok. 60 minut sprawdzając patyczkiem czy jest już przepieczony.
Wyjmujemy, obkrajamy brzegi i odstawiamy do ostygnięcia. Nie przejmujemy się, że dość mocno opadnie ;-)
Mus piernikowy:
~ 2 tabliczki deserowej czekolady (200 g)
~ 1 łyżka przyprawy do piernika
~ 250 g serka mascarpone
~ 100 ml śmietany kremówki 30%
Czekoladę łamiemy na małe kawałki i roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy przyprawę i mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, żeby lekko przestygła.
Śmietanę ubijamy z serkiem na gęsty krem. Dodajemy czekoladę i miksujemy, aż wszystko się połączy i wykładamy na wierzch sernika równomiernie wygładzając wierzch.
Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny, a najlepiej całą noc. Smacznego :-)