Ostatnio zrobiło się bardzo mięsnie i po polsku na blogu, wiec czas na małą odmianę w postaci kuchni fusion w wersji wegetariańskiej. O mojej miłości do tart i do angażowania w nie ricotty mogliście już przeczytać nie raz, a tym razem znowu daje temu wyraz w postaci bardzo sycącej, zielonej i przepysznej warzywnej tarty – tarta z brokułami i serem camembert przed Wami. Jak zwykle, użyłam do niej mojego ulubionego spodu tartowego z pełnoziarnistej mąki i z dodatkiem twarogu, ale jeśli wolicie klasyczną kruchą wersję to śmiało po nią sięgnijcie, choć ta jest o wiele prostsza ;) Dzisiaj zapraszam na tartę z dodatkiem jednego z najbardziej wdzięcznych warzyw, czyli brokuła połączonego z delikatną ricottą i wyrazistym serem pleśniowym. Zresztą większość z Was już pewnie wie, ze połączenie brokułów i sera to zawsze dobry pomysł, a połączenie brokułów z dwoma serami to jeszcze lepszy :D A do tego taką tartę bardzo fajnie zabrać na wynos, bo dobrze się trzyma, a smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Zapraszam :>
Tarta z brokułami i serem camembert
(tortownica o średnicy 22 cm)
Ciasto:
~ 100 g twarogu półtłustego
~ 50 g masła lub margaryny
~ 100 g maki pełnoziarnistej
~ solidna szczypta soli
Twaróg mieszamy z masłem. Dodajemy mąkę i sól. Wyrabiamy dokładnie na jednolite ciasto i owijamy folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie wylepiamy dno i brzegi natłuszczonej tortownicy. Podpiekamy ok. 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni.
Nadzienie:
~ 1 brokuł (500 g, ok. 400 g różyczek)
~ 150 g ricotty
~ 1 jajko
~ 1/2 krążka sera camembert
~ 1/2 łyżeczki vegety
~ 1/4 łyżeczki pieprzu
Brokuła dzielimy na różyczki i blanszujemy ok. 7 minut, aż będzie al dente. Lekko studzimy i siekamy na mniejsze części pozostawiając trochę różyczek w całości (żeby ładnie wyglądało :)). Mieszamy z jajkiem, ricottą, vegetą i pieprzem (możecie dodać tez czosnku, ja go pominęłam, bo brałam tartę do pracy ;p). Farszem wypełniamy podpieczony spod i pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach. Następnie na wierzchu układamy pokrojony w paski camembert i pieczemy jeszcze ok. 5-8 minut. Smacznego :)
3 komentarze
Domyślam się, że smakowała świetnie :))
Kolor piękny dzięki brokułom i pewnie smak też super :)
Nie w moim guście ale z pewnością smakowała nie jednemu :)