Bajaderki czekoladowe

Na słodkie zakończenie weekendu zapraszam na małe i urocze słodkości, które tak właściwie można zrobić z resztek – bajaderki czekoladowe . Kiedy je robiłam moja przyjaciółka stwierdziła, że powinnam napisać książkę o ekonomicznej kuchni :p Faktem jest, że staram się nie wyrzucać nigdy jedzenia i nawet ugotowane ziemniaki znajdą u mnie zastosowanie w ruskich naleśnikach czy plackach. Na studiach w szczególności nauczyłam się nie marnować jedzenia, a poza tym, że to oszczędne to wychodzą z tego czasem bardzo kreatywne dania!Te bajaderki czekoladowe zresztą też wyszły trochę z rozpędu, bo piekłam ciasto czekoladowe, które bardzo urosło i musiałam ściąć wierzch, który zainspirował mnie do przygotowania tych małych cudeniek, które na imprezie poszły w mig. A do tego robi się je bardzo łatwo, a jeżeli pominiecie polewę (jak ja, ale akurat z powodu braku czekolady, a nie lenistwa ;p) to można je naprawdę szybko wykulać. Zapraszam, idealnie nadadzą się na naładowanie przed poniedziałkiem :)

Bajaderki czekoladowe

~ 500 g ciasta czekoladowego
~ 100 ml mleka
~ 2 łyżki masła zwykłego
~ 2-3 łyżki masła orzechowego
~ 2-3 łyżki dżemu (u mnie pomarańczowy)

Ciasto czekoladowe dokładnie kruszmy.
Mleko podgrzewamy z masłem i dodajemy do okruszek. Wrzucamy masło orzechowe i dżem. Dokładnie mieszamy i w dłoniach kulamy kulki wielkości wedle uznania ;)

Wierzch:
~ 50 g czekolady mlecznej
~ 50 g czekolady gorzkiej
~ 50 g masła
~ starta czekolada/wiórki kokosowe/orzechy posiekane

Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie bierzemy bajaderki i obtaczamy je najpierw w polewie, a potem w startej czekoladzie/wiórkach lub posiekanych orzechach. Odstawiamy na talerz lub deskę i wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinkę, żeby wszystko pięknie stężało. Smacznego :)

Drukuj



3 thoughts on “Bajaderki czekoladowe”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *