fbpx

Tarta z ricottą, szynką serrano i suszonymi pomidorami dla leniwych

by Kucharka w baletkach

Powroty po wolnym są ciężkie, więc dzisiaj mam dla Was nieskomplikowaną tartę dla leniwych (lub zmęczonych ;-)). Była małym eksperymentem i moim celem było użycie minimalnej ilości składników, a wciąż uzyskanie pięknego i pysznego efektu (jak to w przypadku tart bywa ;-)). Tarta z ricottą, szynką serrano i suszonymi pomidorami dla leniwych okazała się strzałem w dziesiątkę. Nie musicie nic kroić, nic roztapiać, mało naczyń się brudzi, a upieczona tarta wygląda, jakbyście naprawdę się nad nią napracowali. A smak tylko to potwierdza ;) Już nie raz wspominałam, że dla mnie ricotta dużo lepiej sprawdza się niż śmietana czy jogurt w tartach. Nadaje całości kremowość i delikatność, a jest na tyle uniwersalna, że pasuje do każdego nadzienia. Z wędzoną szynką serrano, wyrazistymi lekko cierpkimi pomidorami komponuje się idealnie. A podanie tego wszystkiego z rukolą nasuwa się samo ;-) Zapraszam – tarta z ricottą, szynką serrano i suszonymi pomidorami dla leniwych przed Wami :)

Tarta z ricottą, szynką serrano i suszonymi pomidorami dla leniwych

(tartownica o średnicy ok. 22 cm)

Tarta:
~ 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
~ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 jajko
~ solidna szczypta soli
~ 1 łyżka oleju/oliwy/masła do posmarowania formy na tartę

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Mąkę łączymy z proszkiem. Dodajemy jajko, sól i kilka łyżek wody, żeby zagnieść ciasto. Będzie dość ciężkie, ale możliwe do wylepienia formy. Ciastem wylepiamy formę na tartę lub tortownicę (ja zazwyczaj używam tortownicy i wykładam ją papierem do pieczenia, ale jeśli używacie tartownicy posmarujcie ją wybranym tłuszczem). Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 15-20 minut.

Nadzienie:
~ 150-200 g ricotty
~ 1 jajko
~ 4-5 plastrów szynki serrano
~ 50 g suszonych pomidorów
~ sól, pieprz
~ świeża rukola do podania

Ricottę mieszamy dokładnie z jajkiem. Dodajemy posiekane suszone pomidory, sól i pieprz. Mieszamy. Na podpieczony spód wykładamy połowę lekko poszarpanych na mniejsze kawałki plasterków szynki. Zalewamy ricottą, a na wierzchu układamy resztę plasterków szynki. Wkładamy do piekarnika na 15-20 minut – tarta powinna się lekko zarumienić. Wyjmujemy, dostawiamy na 5-10 minut i podajemy z rukolą. Smacznego :)


Viva Ricotta! edycja VI

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervisha 7 maja 2019 - 18:20

Zjałdanym tartę ale wege :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close