fbpx

Przepisy z ricotty i inspiracje, czyli 5 pomysłów na wykorzystanie ricotty cz. 2

by Kucharka w baletkach

Przepisy z ricotty część pierwsza pojawiła się już rok temu. Wiem jednak jaką popularnością cieszą się wszelkie zestawienia przepisów. I dodatkowo – jak cudownie ułatwiają znalezienie tego odpowiedniego.

Mam więc nadzieję, że część druga wpisu też Wam się spodoba :)

Przepisy z ricotty i inspiracje – 5 pomysłów na wykorzystanie ricotty cz. 2

Przypomnę tylko, że serek ricotta to włoski miękki biały serek twarogowy. Robi się z go serwatki mleka owczego, krowiego lub koziego.

Najbardziej popularna jest we Włoszech, szczególnie w regionach południowych i środkowych. W tym miejsach stanowi jeden z kluczowych składników lokalnych potraw (np. włoskie gnudi, czyli kopytka, ciasteczka cannoli czy tort cassata).

Pomysły na wykorzystanie ricotty

Ostatnio pisałam o moich ulubionych połączeniach. Dzisiaj zatem, zanim przejdę do konkretnych przepisów, podrzucę jeszcze luźne pomysły na włączenie jej do swojego jadłospisu ;)

  1. Najprościej i najszybciej jest po prostu posmarować ricottą kanapkę. Idealnie sprawdza się chleb razowy z ziarnami. Jednym z moich ulubionych połączeń jest ricotta z figami i miodem – tego trzeba spróbować. Pasuje też do wiosennych rzodkiewek i szczypiorku czy awokado z pomidorem.
  2. Ricottą można zastąpić śmietanę przy robieniu quiche lub tarty. Odkąd zaczęłam robić tarty z ricottą nie robię już właściwie żadnych innych! Nadaje ona cudownej kremowości i delikatności. Idealnie sprawdzi się przy tarcie z porami i boczkiem lub z łososiem i szpinakiem albo z cukinią.
  3. Warto też podawać ricottę z zupami krem. Kleks na wierzchu zupy krem będzie pięknie ją ozdabiał, a dodatkowo doda jej wykwintności i delikatności. Najbardziej pasuje do kremu dyniowego lub brokułowego.
  4. Ja lubię też podać ricottę do placków na śniadanie. Świetnie pasuje do borówek lub jabłek. Fajnie też sprawdza się jako nadzienie do naleśników czy smarowidło do gofrów. Z masłem orzechowym czy nutellą też pasuje.

Przepisy z ricotty – 5 pomysłów

Tarta jaglana z ricottą, bobem i szynką parmeńską

Kawałek tarty jaglanej z szynką i bobem

Tarty jaglane są delikatniejsze niż tradycyjne i super pasują do ricotty. Niedługo już sezon na bób – koniecznie spróbujcie tej tarty, nie pożałujecie ;)

Bataty faszerowane ricottą, kurczakiem i brokułami

Środek pieczonego batata z ricottą, kurczakiem i brokułami

Te bataty to był jeden z moich najbardziej udanych eksperymentów z ricottą i batatami. Wtedy odkryłam, że ricotta i bataty też bardzo się lubią, a samo danie smakuje tak dobrze, że aż słowa nie są w stanie tego opisać. Trzeba spróbować ;)

Owsiane naleśniki różane z dynią i ricottą

Naleśniki różane z dynią na talerzu

To był mój pierwszy przepis z wodą różaną, która świetnie komponuje się z dynią i ricottą sprawiając, że całość nabiera świeżości i wykwintności :)

Delikatne placuszki z ricotty

Placki z ricotty na talerzu od góry

Te placki to jedne z najdelikatniejszych placuszków na świecie. Trzeba bardzo ostrożnie je robić i nie przesadzać z ogniem, a podziękują za to niezwykłym smakiem, któregom jeszcze nie znacie ;)

Tosty francuskie z ricottą i borówkami

Tosty francuskie z ricottą i borówkami podane na talerzu

Do tych tostów francuskich idealnie pasuje jeszcze miód. Przepyszne śniadanie na weekend czy nawet w środku tygodnia – byle tylko znaleźć chwilkę na delektowanie się. Jedno z najlepszych wydań tostów francuskich, które jadłam.

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervi 7 maja 2019 - 18:21

Faszerowany batat brzmi ciekawie.. szukam pomysłów na wegańką wersje ale i z ricottą może być smaczne. Smacznie wyglada :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close