5 pomysłów na wykorzystanie ricotty cz. 2 – przepisy z ricotty i inspiracje
Podobny wpis pojawił się już rok temu, ale wiem jak lubicie zestawienia przepisów i jak bardzo to ułatwia ich szukanie, więc mam nadzieję, że część druga wpisu też Wam się spodoba. Częścią pierwszą zapraszałam Was do udziału w organizowanej przeze mnie akcji Viva Ricotta V, a dzisiaj zapraszam Was na kolejną edycję, czyli Viva Ricotta VI! Aż trudno mi uwierzyć, że organizuję tą akcję na Durszlaku już szósty raz – czas zdecydowanie za szybko leci… Ale moja miłość do ricotty nie maleje i wciąż z nią szaleję ;-) Mam nadzieję, że przyłączycie się do akcji i wesprzecie mnie swoimi cudownymi kreatywnymi pomysłami na dania z ricottą, z ricotty albo w ogóle jak Wy robicie domową ricottę :)
5 pomysłów na wykorzystanie ricotty cz. 2- przepisy z ricotty i inspiracje
Przypomnę tylko, że serek ricotta to włoski miękki biały serek twarogowy, który robi się z serwatki mleka owczego, krowiego lub koziego. Najbardziej popularna jest oczywiście we Włoszech, szczególnie w regionach południowych i środkowych, gdzie stanowi jeden z kluczowych składników lokalnych potraw (np. włoskie gnudi, czyli kopytka, ciasteczka cannoli czy tort cassata).
Pomysły na wykorzystanie ricotty
Ostatnio pisałam o moich ulubionych połączeniach to dzisiaj, zanim przejdę do konkretnych przepisów, luźne pomysły na włączenie jej do swojego jadłospisu ;)
Najprościej i najszybciej jest po prostu posmarować ricottą kanapkę. Idealnie sprawdza się chleb razowy z ziarnami. Jednym z moich ulubionych połączeń jest ricotta z figami i miodem – tego trzeba spróbować <3 Pasuje też do wiosennych rzodkiewek i szczypiorku czy awokado z pomidorem.
Ricottą można zastąpić śmietanę przy robieniu quiche lub tarty. Odkąd zaczęłam robić tarty z ricottą nie robię już właściwie żadnych innych! Nadaje ona cudownej kremowości i delikatności. Idealnie sprawdzi się przy tarcie z porami i boczkiem lub z łososiem i szpinakiem albo z cukinią.
Warto też podawać ricottę z zupami krem. Kleks na wierzchu zupy krem będzie pięknie ją ozdabiał, a dodatkowo doda jej wykwintności i delikatności. Najbardziej pasuje do kremu dyniowego lub brokułowego.
Ja lubię też podać ricottę do placków na śniadanie – cudownie pasuje do borówek lub jabłek. Fajnie też sprawdza się jako nadzienie do naleśników czy smarowidło do gofrów. Z masłem orzechowym czy nutellą też pasuje :)
Przepisy z ricotty – 5 pomysłów
Tarta jaglana z ricottą, bobem i szynką parmeńską – tarty jaglane są delikatniejsze niż tradycyjne i super pasują do ricotty. Niedługo już sezon na bób – koniecznie spróbujcie tej tarty, nie pożałujecie ;)
Bataty faszerowane ricottą, kurczakiem i brokułami to był jeden z moich najbardziej udanych eksperymentów z ricottą i batatami. Wtedy odkryłam, że ricotta i bataty też bardzo się lubią, a samo danie smakuje tak dobrze, że aż słowa nie są w stanie tego opisać. Trzeba spróbować ;)
Owsiane naleśniki różane z dynią i ricottą – mój pierwszy przepis z wodą różaną, która świetnie komponuje się z dynią i ricottą sprawiając, że całość nabiera świeżości i wykwintności :)
Delikatne placuszki z ricotty – jedne z najdelikatniejszych placuszków na świecie. Trzeba bardzo ostrożnie je robić i nie przesadzać z ogniem, a podziękują za to niezwykłym smakiem, któregom jeszcze nie znacie ;)
Tosty francuskie z ricottą i borówkami – idealnie pasuje tu jeszcze miód. Przepyszne śniadanie na weekend czy nawet w środku tygodnia – byle tylko znaleźć chwilkę na delektowanie się. Jedno z najlepszych wydań tostów francuskich, które jadłam <3
Mam nadzieję, że czymś Was zainspirowałam i pomożecie mi po raz kolejny pokazać, że ricotta ma moc <3
Kod należy skopiować i wstawić na swoją stronę.
Faszerowany batat brzmi ciekawie.. szukam pomysłów na wegańką wersje ale i z ricottą może być smaczne. Smacznie wyglada :)