Przepisy z ricotty część pierwsza pojawiła się już rok temu. Wiem jednak jaką popularnością cieszą się wszelkie zestawienia przepisów. I dodatkowo – jak cudownie ułatwiają znalezienie tego odpowiedniego.
Mam więc nadzieję, że część druga wpisu też Wam się spodoba :)
Przepisy z ricotty i inspiracje – 5 pomysłów na wykorzystanie ricotty cz. 2
Przypomnę tylko, że serek ricotta to włoski miękki biały serek twarogowy. Robi się z go serwatki mleka owczego, krowiego lub koziego.
Najbardziej popularna jest we Włoszech, szczególnie w regionach południowych i środkowych. W tym miejsach stanowi jeden z kluczowych składników lokalnych potraw (np. włoskie gnudi, czyli kopytka, ciasteczka cannoli czy tort cassata).
Pomysły na wykorzystanie ricotty
Ostatnio pisałam o moich ulubionych połączeniach. Dzisiaj zatem, zanim przejdę do konkretnych przepisów, podrzucę jeszcze luźne pomysły na włączenie jej do swojego jadłospisu ;)
- Najprościej i najszybciej jest po prostu posmarować ricottą kanapkę. Idealnie sprawdza się chleb razowy z ziarnami. Jednym z moich ulubionych połączeń jest ricotta z figami i miodem – tego trzeba spróbować. Pasuje też do wiosennych rzodkiewek i szczypiorku czy awokado z pomidorem.
- Ricottą można zastąpić śmietanę przy robieniu quiche lub tarty. Odkąd zaczęłam robić tarty z ricottą nie robię już właściwie żadnych innych! Nadaje ona cudownej kremowości i delikatności. Idealnie sprawdzi się przy tarcie z porami i boczkiem lub z łososiem i szpinakiem albo z cukinią.
- Warto też podawać ricottę z zupami krem. Kleks na wierzchu zupy krem będzie pięknie ją ozdabiał, a dodatkowo doda jej wykwintności i delikatności. Najbardziej pasuje do kremu dyniowego lub brokułowego.
- Ja lubię też podać ricottę do placków na śniadanie. Świetnie pasuje do borówek lub jabłek. Fajnie też sprawdza się jako nadzienie do naleśników czy smarowidło do gofrów. Z masłem orzechowym czy nutellą też pasuje.
Przepisy z ricotty – 5 pomysłów
Tarta jaglana z ricottą, bobem i szynką parmeńską

Tarty jaglane są delikatniejsze niż tradycyjne i super pasują do ricotty. Niedługo już sezon na bób – koniecznie spróbujcie tej tarty, nie pożałujecie ;)
Bataty faszerowane ricottą, kurczakiem i brokułami

Te bataty to był jeden z moich najbardziej udanych eksperymentów z ricottą i batatami. Wtedy odkryłam, że ricotta i bataty też bardzo się lubią, a samo danie smakuje tak dobrze, że aż słowa nie są w stanie tego opisać. Trzeba spróbować ;)
Owsiane naleśniki różane z dynią i ricottą

To był mój pierwszy przepis z wodą różaną, która świetnie komponuje się z dynią i ricottą sprawiając, że całość nabiera świeżości i wykwintności :)
Delikatne placuszki z ricotty

Te placki to jedne z najdelikatniejszych placuszków na świecie. Trzeba bardzo ostrożnie je robić i nie przesadzać z ogniem, a podziękują za to niezwykłym smakiem, któregom jeszcze nie znacie ;)
Tosty francuskie z ricottą i borówkami

Do tych tostów francuskich idealnie pasuje jeszcze miód. Przepyszne śniadanie na weekend czy nawet w środku tygodnia – byle tylko znaleźć chwilkę na delektowanie się. Jedno z najlepszych wydań tostów francuskich, które jadłam.
1 komentarz
Faszerowany batat brzmi ciekawie.. szukam pomysłów na wegańką wersje ale i z ricottą może być smaczne. Smacznie wyglada :)