Torcik z twarogiem i truskawkami

Torcik z twarogiem i truskawkami to idealny pomysł na lekki, pyszny, lekko słodki, ale nie przesłodzony torcik na lato. Ja go pierwszy raz zrobiłam na Dzień Matki i pamiętam, że miałam bardzo mało czasu, bo chciałam jej zrobić niespodziankę. I pamiętam, że się udało, więc to też super pomysł, kiedy macie mało czasu, a chcecie coś pysznego :) Sam torcik z twarogiem i truskawkami to trochę taki torcik sernikowy z kremową, dość ciężką masą sernikową i soczystymi truskawkami na wierzchu. Dla mnie ideał i absolutna konieczność w sezonie truskawkowym. Zapraszam :)

Torcik z twarogiem i truskawkami

(tortownica o średnicy 22 cm)

Spód:
~ 100 g masła lub margaryny
~ 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
~ 1/3 szklanki brązowego cukru

Wszystkie składniki łączymy i wylepiamy dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut.

Masa serowa:
~ 400 g twarogu mielonego
~ 2 jajka
~ 2 łyżki cukru
~ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystko łączymy dobrze trzepaczką i wlewamy w podpieczony spód. Całość pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy.

Wierzch:
~ 50 g białej czekolady
~ 300-400 g truskawek

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy ostudzony wierzch ciasta. Układamy pokrojone w plasterki truskawki. Wstawiamy do lodówki. Smacznego :)

Drukuj


5 thoughts on “Torcik z twarogiem i truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *