Torcik z twarogiem i truskawkami

Nie wiecie jeszcze, co zrobić na Dzień Matki? Jeżeli jeszcze myślicie i nie przychodzi Wam żaden pomysł mam dla Was coś szybkiego i łatwego, a jednocześnie niebiańskiego w smaku. Ja już wczoraj urządziłam mojej mamie Dzień Matki i bardzo zależało mi na zaskoczeniu jej, więc kiedy tylko wyszła z domu, szybko zaczęłam krzątać się w kuchni. Czasu było mało, pomysły przelatywały przez głowę, ale w końcu po 15 minutach otwierania szafek i wertowania gazetek z przepisami oświeciło mnie i tak oto powstał ten torcik. Robiony w pośpiechu, czego niezbyt lubię, ale za to z dużą ilością włożonego serducha. Zresztą ja od zawsze już twierdzę, że jeżeli pieczemy z miłością, to wyjdzie. Dotąd się sprawdzało i wczoraj też. Mama smakowało bardzo (tacie też ;p). Kruchutki spód, masa serowa,biała czekolada i truskawki na wierzchu. To już było skazane na sukces :)

Torcik z twarogiem i truskawkami (tortownica o średnicy ok. 22 cm)

Spód:
~ 100 g masła lub margaryny
~ 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
~ 1/3 szklanki brązowego cukru

Wszystkie składniki łączymy i wylepiamy dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut.

Masa serowa:
~ 400 g twarogu mielonego
~ 2 jajka
~ 2 łyżki cukru
~ 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Wszystko łączymy dobrze trzepaczką i wlewamy w podpieczony spód. Całość pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Wyjmujemy i studzimy.

Wierzch:
~ 50 g białej czekolady
~ 300-400 g truskawek

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i smarujemy ostudzony wierzch ciasta. Układamy pokrojone w plasterki truskawki. Wstawiamy do lodówki. Smacznego :)

Milion smaków truskawek

Drukuj



5 thoughts on “Torcik z twarogiem i truskawkami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *