fbpx

Pieczona owsianka z jabłkiem

by Kucharka w baletkach

Pieczona owsianka z jabłkiem to jedno z moich ukochanych śniadań na sezon jesienno-zimowy. Wracam do niego najczęściej. Jabłka to bowiem moje ulubione owoce. Uwielbiam je zarówno na surowo, jak i w wersji pieczonej.

Jednak, ta wersja pieczona to moje małe pocieszenie podczas jesieni, kiedy pogoda za bardzo nie napawa optymizmem ;) Wersja pieczona jabłek dla mnie od razu zyskuje tą szarlotkową nutkę. Jedząc więc śniadanie można poczuć się jakby się jadło deser. A jak już by podać takie śniadanie z lodami to już w ogóle ;)

Generalnie, pieczone owsianki to tak naprawdę mini ciasta. Dyniowa pieczona owsianka smakuje jak dyniowe ciasto. A marchewkowa owsianka z ricottą smakuje jak taki marchewkowy serniczek. Warto spróbować pieczonej wersji owsianki, jeżeli jeszcze nie mieliście okazji. Na pewno się zakochacie ;)

Pieczona owsianka z jabłkiem smakuje jak szarlotka

Pieczone owsianki bowiem mają w sobie coś wyjątkowego, co sprawia, że jak zacznie się je robić to trudno przestać. Co więcej, pieczona owsianka z jabłkiem sprawia dodatkowo, że w całym domu pachnie szarlotką. Ten zapach jest bardzo uzależniający i bardzo szybko chce się do niego wrócić.

Ja do tej pieczonej owsianki zazwyczaj dodaję też startą cukinię. W ogóle nie czuć, a sprawia, że całość jest jeszcze większa – polecam ten trik ;) Mam nadzieję, że ta jabłkowa owsianka a la szarlotka zasmakuje Wam tak samo jak mi :)

Pieczona owsianka z jabłkiem

Drukuj
Liczba porcji: 1 Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 336 kalorii 8b, 66w, 4t, 9bł (w gramach)
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

  • 5 łyżek płatków owsianych
  • ok. 100 g cukinii
  • 1/2 szklanki wody lub mleka
  • 1 średnie jabłko (ok. 150 g)
  • kilka plasterków dojrzałego banana (ok. 50 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • serek wiejski / twarożek i masło orzechowe do podania

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Cukinię ścieramy na tarce i odciskamy sok.
  3. Do cukinii dodajemy płatki, starte jabłko, rozgniecione plasterki banana, wodę lub mleko i cynamon. Mieszamy i przekładamy do naczynka żaroodpornego.
  4. Pieczemy ok. 40-45 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut.
  5. Podajemy z serkiem wiejskim lub twarożkiem i masłem orzechowym. Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

Ervisha 29 maja 2014 - 17:57

Wyglada bajecznie :)

Odpowiedz
Joanna Kołodziejska 29 maja 2014 - 20:09

A kiedyś się myślało że owsianka to tylko płatki owsiane w zagotowanej wodzie i że to takie niedobre…
Owsianki wygrywają <3

Odpowiedz
DżemDżus 30 maja 2014 - 09:26

Ja podobnie kiedyś na samą myśl o owsiance dostawałam dreszczy, Takie pyszne propozycje jak Twoja odmieniają oblicze owsianki :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close