Pieczona owsianka z jabłkiem

Wiem, że teraz królują truskawki, ale dzisiaj mam dla Was bardziej jesienno-zimową propozycję, a że jabłka dostępne u nas cały rok można ją zrobić zawsze. Pieczona owsianka z jabłkiem to jedno z moich ulubionych śniadań, do którego wracam chyba najczęściej, bo jabłka to zdecydowanie moje ulubione owoce, a w owsiance i z masłem orzechowym sprawdzają się idealnie, więc tym bardziej mogę pochłaniać je codziennie. A pieczone owsianki mają w sobie coś wyjątkowego, co sprawia, że jak zacznie się je robić to trudno przestać. Smakują trochę jak ciasto, trochę jak pudding, a na weekendowe śniadanie nadają się idealnie. A pieczona owsianka z jabłkiem sprawia dodatkowo, że w całym domu pachnie szarlotką. Zazwyczaj dodaję też do niej startą cukinię, której w ogóle nie czuć, a sprawia, że całość jest jeszcze większa – polecam ten trik ;) Mam nadzieję, że zakochacie się w niej, tak jak ja ;)

Pieczona owsianka z jabłkiem

(1 porcja)

~ 4-5 łyżek płatków owsianych
~ ok. 100 g cukinii
~ 1/2 szklanki wody lub mleka
~ 1 średnie jabłko (ok. 150 g)
~ kilka plasterków dojrzałego banana
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ serek wiejski / twarożek i masło orzechowe do podania

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Cukinię ścieramy na tarce i odciskamy sok. Dodajemy płatki, starte jabłko, rozgniecione plasterki banana, wodę i cynamon. Mieszamy i przekładamy do naczynka żaroodpornego. Pieczemy 40-45 minut. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut i podajemy z serkiem wiejskim lub twarożkiem i masłem orzechowym. Smacznego :)

Drukuj



3 thoughts on “Pieczona owsianka z jabłkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *