Tort miodowy z serkiem, karmelem daktylowym i bananami – zdrowy i bez cukru

Kiedyś nie wierzyłam, że zdrowe wypieki bez cukru mogą być równie smacznie co tradycyjne. Nawet średnio chciałam wierzyć, że mogą być dobre. Ale jak już zjadłam kilka naprawdę dobrych i sama nauczyłam się je piec i dowiedziałam się, co łączyć, jak czego używać i z czym to mogę powiedzieć tylko, że zdrowe wypieki często są nawet lepsze niż tradycyjne. A ten tort miodowy z serkiem, karmelem daktylowym i bananami jest tego doskonałym potwierdzeniem. Nie wiem, jak mogłam tak długo żyć nie zdając sobie sprawy z tego, że istnieje coś tak pysznego, słodkiego i cudownego jak karmel z daktyli i masła orzechowego. Więc jeżeli jeszcze jakimś cudem nigdy na niego się nie natknęliście to czas najwyższy. Z banami tworzy połączenie idealne, a miodowy biszkopt tylko dopełnia dzieła. Tort miodowy bez cukru to ciasto, którego musicie spróbować! Polecam serdecznie <3

Tort miodowy z serkiem, karmelem daktylowym i bananami

(tortownica o średnicy 22 cm)

Biszkopt:
~ 4 duże jajka
~ 80 g mąki pełnoziarnistej
~ 40 g mąki ziemniaczanej
~ 100 g miodu (płynnego)
~ szczypta soli
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka miksujemy z miodem (ja swój musiałam podgrzać, żeby zrobił się płynny – jeżeli też tak musicie koniecznie odstawcie na chwilkę, żeby nie zrobiła się jajecznica ;p) 2-3 minuty. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Do białek dolewamy żółtka i delikatnie mieszamy szpatułką.

Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem i ponownie mieszamy szpatułką do połączenia. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 25-30 minut. Wyjmujemy i odstawiamy.

Gdy biszkopt ostygnie kroimy go na 2 równe blaty.

Karmel daktylowy:
~ 200 g suszonych daktyli
~ 2 łyżki masła orzechowego (ok. 50 g)

Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 minut.

Po tym czasie ostrożnie wylewamy wodę (będzie jeszcze dość ciepła) i dokładnie je osuszamy. Miksujemy razem z masłem orzechowym na gładką masę.

Przełożenie:
~ 300 g twarogu zmielonego trzykrotnie lub twarożku typu president
~ 2 łyżki miodu
~ 2 banany
~ 50 g orzechów włoskich

Twaróg mieszamy z miodem.

Banany obieramy i kroimy  w plasterki.

Orzechy włoskie siekamy.

Pierwszy blat smarujemy karmelem daktylowym. Układamy na nim plasterki bananów równomiernie. Następnie wykładamy połowę twarożku i rozsmarowujemy równomiernie. Przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskając. Wierzch i boki smarujemy resztą twarożku. Posypujemy posiekanymi orzechami. Schładzamy ok. 2 godziny i podajemy. Smacznego :-)

Drukuj


1 thought on “Tort miodowy z serkiem, karmelem daktylowym i bananami – zdrowy i bez cukru”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *