Tort czekoladowy z malinami

Przeglądając bloga i zastanawiając się, jaki przepis wrzucić, zauważyłam, że od dłuższego czasu nie poczęstowałam Was niczym słodkim. Czas to zmienić. A żeby nadrobić choć w jakimś stopniu ten cały okres bezsłodyczowych przepisów proponuję Wam dzisiaj coś ekstra, czyli tort czekoladowy z malinami. Bardzo czekoladowy, słodki, absolutnie niedietetyczny, ale tak bardzo kuszący i smaczny, że nie sposób odmówić. Zresztą przecież nie wypada odmówić kawałka tortu ;) Absolutny hit i król każdej imprezy, niekoniecznie urodzinowej ;) Można zrobić zarówno z owocami, jak i bez. W każdym wypadku tort czekoladowy z malinami będzie przepyszny!

Tort czekoladowy z malinami

 
(tortownica o średnicy 22 cm)
 
Biszkopt czekoladowy:
~ 4 jajka
~ 4 łyżki wody
~ 1 szklanka cukru
~ 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
~ 2/3 szklanki mąki pszennej
~ 2 łyżki kakao
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia

~ do nasączenia: 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego i 6 łyżeczek herbaty

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Żółtka, wodę i 1/2 szklanki cukru ubijamy na puszystą i jasną masę. W osobnej misce ubijamy na sztywno białka, w połowie ubijania dodajemy resztę cukru. Masę żółtkową i ubite białka mieszamy delikatnie łyżką. Dodajemy wymieszane w misce mąki z proszkiem i kakao. Ponownie mieszamy delikatnie łyżką. Masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy w 180 stopniach ok 35 minut (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy.

Ścinamy wierzch (tą górkę, która powstała, żeby biszkopt był płaski ;)). Odcięte ciasto kruszymy palcami. Resztę biszkoptu kroimy na 2 lub 3 równe części. Nasączamy herbatą lub ekstraktem waniliowym wymieszanym z wodą.

Przełożenie:
~ 250 s serka mascarpone
~ 100 g gorzkiej czekolady (lub deserowej)
~ 150 ml śmietanki 30%
~ 1/2 szklanki cukru pudru
 
~ 700 g malin (mogę być mrożone; można zastąpić truskawkami, wiśniami)
~ 2 łyżki cukru pudru
~ 6 ciasteczek kruchych/owsianych lub starta czekolada
 
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Lekko ostudzić, ale jeszcze ciepłą wymieszać z serkiem. Śmietankę ubić z cukrem. Wymieszać z serko-czekoladą. Wstawić do lodówki na 10 minut.

W tym czasie zmiksować maliny z cukrem (kilkanaście zostawić do ozdobienia ;). Przełożyć biszkopty kremem i owocami. Na wierzchu ułożyć całe maliny, a do boków przykleić pokruszone ciastka lub startą czekoladę. Smacznego :)

Drukuj


2 thoughts on “Tort czekoladowy z malinami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *