fbpx

Najprostszy tort ze śmietaną i truskawkami

by Kucharka w baletkach

Przygotowując ciasta w sezonie truskawkowym nie mogę nie zrobić absolutnego klasyka wśród tortów i zawsze muszę wyczarować najprostszy tort ze śmietaną i truskawkami, który kocha każdy (nawet mój wybredny brat, który je tylko 5 rodzajów ciast i nie tknie żadnego innego ;p). A ostatnio świętowaliśmy imieniny taty, więc musiał powstać i przypomnieć wszystkim, jaki jest pyszny, lekki i delikatny. Jest słodki, ale nie przesłodzony, proporcje między biszkoptem, a śmietaną są idealnie zachowane, a truskawki nadają mu lekkiej kwaskowości i orzeźwiającego charakteru. Dla mnie tort marzenie, który nie może się znudzić. I do tego pięknie prezentuje się na stole, więc myślę, że to jego duża dodatkowa zaleta. Polecam serdecznie – najprostszy tort ze śmietaną i truskawkami przed Wami 😊

Najprostszy tort ze śmietaną i truskawkami

(tortownica o średnicy 28 cm)

Biszkopt:
~ 4 jajka
~ 1 szklanka cukru
~ 4 łyżki wody
~ 2/3 szklanki mąki pszennej
~ 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ do nasączenia: ½ szklanki herbaty czarnej

Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka umieszczamy w misie miksera. Dodajemy do nich wodę oraz ½ szklanki cukru. Miksujemy na maksymalnych obrotach przez ok. 10 minut, aż masa stanie się gęsta i jaśniejsza.

Osobno ubijamy białka na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy cukier.

Delikatnie szpatułką przekładamy ubite białka do żółtek i dokładnie mieszamy. Dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Mieszamy szpatułką do połączenia (nie używajcie tutaj miskera!). Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25-30 minut.

Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy biszkopt się upiekł i go wyjmujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.

Następnie kroimy w poprzek na dwie równe części. Każdą z nich nasączamy herbatą. Część spodnią układamy na paterze.

Przełożenie:
~ 600 g śmietany kremówki
~ 1 śmietan fix
~ 2 łyżki cukru pudru
~ 600-700 g truskawek (najlepiej małej lub średniej wielkości)
~ 1/3 tabliczki białej czekolady

Z truskawek odcinamy lub odrywamy szypułki. Dokładnie je myjemy i osuszamy.

Schłodzoną śmietanę ubijamy mikserem, aż stanie się gęsta. Pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix i cukier puder. Ponownie miksujemy do połączenia.

¼ kremu wykładamy równomiernie na spód biszkoptu. Układamy na nim połowę truskawek lekko dociskając.

Następnie przykrywamy je ¼ kremu i na wierzch kładziemy drugą część biszkoptu lekko dociskając. Na wierzch i na boki wykładamy resztę kremu.

Na samym wierzchu tortu układamy resztę truskawek.

Do boków przeklejamy startą białą czekoladę.

Wstawiamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Podajemy. Smacznego 😊

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ervisha 18 czerwca 2018 - 15:03

Piękny wyszedł Ci ten torcik :)

Odpowiedz
Natalia 19 czerwca 2018 - 14:17

Niby taki klasyk, ale ja nigdy takiego nie jadłam :D Pysznie wygląda!

Odpowiedz

Skomentuj

Close