Ciasto marchewkowe to, na równi z szarlotką i sernikiem, moje ulubione ciasto. Uwielbiam, kiedy jest wilgotne, nie przesłodzone, z wyczuwalną marchewką i przełożone kremowym serkiem. Na blogu możecie już teraz znaleźć bardzo tradycyjne ciasto marchewkowe z serkiem philadephia (które było moim pierwszym ciastem marchewkowym ogóle, więc mam do tego przepisu ogromny sentyment ;-)), ciasto marchewkowe słodzone bananami z masłem orzechowym albo tort marchewkowy. A dzisiaj mam dla Was minimalistyczną wersję – fit ciasto marchewkowe z kremem bez cukru to minimum składników, ale wychodzi naprawdę przeapetyczne i przepyszne. Ciasto posłodzone jest erytrolem (możecie zastąpić go ksylitolem albo innym słodzikiem), jest wilgotne, idealnie słodkie z pyszną serkowo-twarogową masą. Nie smakuje jak fit ciasto marchewkowe, ale jak pełnoprawne pyszne ciasto marchewkowe, które jeszcze niedawno można było zjeść w kawiarni. Bardzo polecam, fit ciasto marchewkowe bez cukru nada się idealnie na weekendy i nie tylko <3
Zdrowe ciasto marchewkowe przekładane serkiem

(blacha 30×20 cm – ostatecznie wyjdzie ciasto o wymiarach 20×10 cm, bo będziemy kroić na 3 części ;-) ewentualnie można użyć keksówki o wymiarach 20×10 cm i przekroić ciasto na 2-3 części)
Ciasto marchewkowe:
~ 2 średnie marchewki (ok. 250 g)
~ 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
~ 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 płaska łyżeczka cynamonu
~ 4-5 łyżek erytrolu lub ksylitolu (na upartego cukier też może być ;-))
~ 1 jajko
~ 1 łyżka oleju rzepakowego
~ 1/2-3/4 szklanki wody lub mleka
~ ew. 3/4 łyżeczki zmielonych goździków i garść orzechów włoskich
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach i delikatnie odciskamy sok. Dodajemy do niej mąkę, proszek, cynamon, erytrol, jajko, olej i wodę lub mleko. Dokładnie mieszamy (masa powinna być półpłynna – nie za gęsta, żeby ciasto wyszło wilgotne; gdyby wyszła za gęsta dodajemy troszkę więcej wody).
Jeżeli macie można dodać zmielone goździki, żeby ciasto było jeszcze bardziej korzenne i garść posiekanych orzechów włoskich.
Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40-45 minut. Wyjmujemy i studzimy. Kroimy wzdłuż na 3 równe paski.
Przełożenie:
~ 100 g zmielonego twarogu półtłustego
~ 50 g serka naturalnego (kanapkowego typu piątnica, apetina, philadelhia)
~ ew. 1 łyżeczka erytrolu / ksylitolu / miodu / syropu klonowego
~ do posypania: cynamon / orzechy włoskie
Twaróg mieszamy dokładnie z serkiem. Dosładzamy wedle gustu erytrolem, ksylitolem, miodem lub syropem. Przekładamy ciasto układając na każdej części po 1/3 kremu. Na wierzchu posypujemy całość cynamonem i możemy posypać posiekanymi orzeszkami włoskimi. Smacznego :)


4 komentarze
Wyszło zakalcowate, bardzo klejące w środku mimo że siedziało w piekarniku godzinę, nie wiem co zrobiłam nie tak :(( a tak się cieszyłam na ten przepis
Oj bardzo mi przykro, że nie wyszło :( Generalnie to ciasto ma być dość wilgotne, dość zbite i ciężkie, nie ma być puszyste. Jeżeli jeszcze chciałabyś dać mu szansę to polecam albo zmniejszenie ilości marchewki (do jednej małej 100 g) i osobne upieczenie 3 blatów :)
Po co odciskać marchewkę, żeby później dodać wodę? To nie lepiej mniej wody dodać?
Wtedy bardziej kontrolujemy ilość dodawanego płynu. Można nie odciskać, ale marchewka marchewce nierówna, więc różnie może wyjść ;)