Wegańskie tagliatelle z hummusem, groszkiem cukrowym i słonecznikiem

Hummus to jedna z tych uniwersalnych rzeczy, której nigdy się troche nie chce zrobić, bo przecież gotowy czeka na nas na półce w sklepie i po co brudzić miskę i blender, skoro można pójść na skróty? Ale kiedy już zrobi się domowy hummus, w którym to my decydujemy o poziomie sezamowości, soli i czosnku to rozumie się różnicę <3 Ja najczęściej hummus robię, kiedy wpadają znajomi, bo idealnie pasuje do słupków z marchewki i każdy lubi taką przekąskę. Ale zawsze też robię trochę więcej, żebym mogła posmarować im kanapki następnego dnia, podać z pieczoną piersią kurczaka lub zrobić coś zupełnie nowego. I tak było też w tym przypadku, bo pierwszy raz połączyłam hummus z makaronem i musze powiedzieć, że to był szalony pomysł, ale jaki pyszny! Przed Wami więc na wegańskie tagliatelle z hummusem, groszkiem cukrowym i słonecznikiem. Ja dość niepewnie wrzucałam tą łyżkę hummusu do garnka (szczerze powiedziawszy pierwszy raz podgrzewałam hummus), ale efekt był naprawdę cudowny. Nie dość, że smakowo hummus, groszek cukrowy i suszone pomidory bardzo fajnie współgrają to jeszcze pięknie kolorowo wygląda to wszystko na talerzu. A delikatnie podprażony słonecznik to taka wisienka na torcie. Zapraszam więc na bardzo smaczną i oryginalną ucztę – wegańskie tagliatelle z hummusem, groszkiem cukrowym i słonecznikiem się poleca <3  

Wegańskie tagliatelle z hummusem, groszkiem cukrowym i słonecznikiem

(2 porcje)

~ 150 g tagliatelle
~ 1 cebula
~ 170 g hummusu (ok. 1/2 z tego przepisu)85 g hummusu,
~ 150 g groszku cukrowego
~ 60 g suszonych pomidorów
~ 2 łyżki pestek słonecznika
~ sól, pieprz
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ odrobina oliwy/oleju do smażenia

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al dente. Odlewamy 3/4 szklanki wody z gotowania i odstawiamy (przyda się do przygotowania sosu).

Groszek cukrowy gotujemy ok. 5-7 minut do miękkości w osolonym wrzątku. Słonecznik prażymy na suchej patelni.

Na oliwie lub oleju podsmażamy posiekaną drobno cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojone w kosteczkę suszone pomidory i posypujemy czosnkiem (możemy użyć też świeżego posiekanego). Dodajemy hummus i 3/4 szklanki wody z gotowania makaronu. Dokładnie mieszamy do połączenia i dodajemy groszek. Mieszamy, a gdyby sos był zbyt gęsty dodajemy kilka łyżek wody. Wrzucamy makaron i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wykładamy porcje na talerze i posypujemy prażonym słonecznikiem przed podaniem. Smacznego :)

Drukuj



2 thoughts on “Wegańskie tagliatelle z hummusem, groszkiem cukrowym i słonecznikiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *