Hummus, czyli arabska pasta z ciecierzycy i tahini

Jeżeli lubicie ciecierzycę, to hummus, czyli arabska pasta z ciecierzycy i tahini podbije Wasze serce. Czułam, że to coś, co absolutnie powinnam zrobić, ale cały czas zwlekałam, gdyż nie miałam tahini, które w tym przypadku jest niezbędne. Ale w końcu (kolejna) wizyta w Kuchni Światów zakończyła się owocnymi zakupami i pierwszą rzeczą, jaką zrobiłam po powrocie do domu było namoczenie ciecierzycy :D Następnego dnia już z rana ciecierzyca się gotowała, a po krótkim czasie na stole pojawił się długo wyczekiwany hummus, czyli arabska pasta z ciecierzycy i tahini. Pyszności! Zniknął od razu. Mi najbardziej posmakował na kanapce lub jako dip do papryki czy marchewki. A właściwie, gdy mamy już ugotowaną ciecierzycę, jego przygotowanie to pikuś. A jest taki pyszny, taki zdrowy, taki wspaniały! Ja następnym razem podwoję albo nawet potroję składniki, i tak pójdzie w max 2 dni ;D

Hummus, czyli arabska pasta z ciecierzycy i tahini

~ 100 g suchej ciecierzycy
~ 3-4 łyżki pasty sezamowej tahini
~ 1/4 szklanki wody w pokojowej temperaturze
~ 2 ząbki czosnku
~ sól, pieprz

Ciecierzycę moczymy noc w wodzie. Rano gotujemy 2 godziny. Odcedzamy i studzimy.

W blenderze umieszczamy ciecierzycę, tahini, wodę (w razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę) i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy, przekładamy do miseczki i voila. Podajemy do chleba lub jako dip. Smacznego :)

Drukuj



4 thoughts on “Hummus, czyli arabska pasta z ciecierzycy i tahini”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *