Domowy hummus, czyli arabska pasta z ciecierzycy i tahini

Domowy hummus, czyli arabska pasta z ciecierzycy i tahini to absolutny król past, którego nie można nie lubić. Jest to idealne połączenie pysznej ciecierzycy z sezamowym tahini i czosnkiem, które świetnie pasuje do kanapek, naleśników, falafeli czy po prostu jako dip do marchewek czy papryk. Dla mnie to mus każdego tygodnia i mając w lodówce tahini, nie mogę nie zrobić hummusu chociaż raz, bo i tak zawsze znika za szybko ;-) Ja bardzo Wam polecam zrobić domowy hummus gotując sucha ciecierzycę, a nie używając puszki, bo moim zdaniem jest dużo smaczniejszy, ale jeżeli zapomnieliście, z puszki też będzie ok ;-

Hummus, czyli arabska pasta z ciecierzycy i tahini

(1 mała miseczka)

~ 100 g suchej ciecierzycy
~ 3-4 łyżki pasty sezamowej tahini
~ 1/4 szklanki wody w pokojowej temperaturze
~ 2 ząbki czosnku
~ sól, pieprz

Ciecierzycę moczymy noc w wodzie. Rano gotujemy 2 godziny. Odcedzamy i studzimy.

W blenderze umieszczamy ciecierzycę, tahini, wodę (w razie potrzeby dolewamy jeszcze troszkę) i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Blendujemy, przekładamy do miseczki i voila. Podajemy do chleba lub jako dip. Smacznego :)

Drukuj


4 thoughts on “Domowy hummus, czyli arabska pasta z ciecierzycy i tahini”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *