Bezglutenowy chleb z siemienia lnianego bez mąki

Kupiłam dawno temu dużą paczkę siemienia lnianego mając w głowie milion siemianek, które miałam z niego zrobić. A ponieważ jest mi trudniej porzucić owsiankę choćby na dzień (i po prostu zmieniam dodatki ;p) to siemianka jeszcze u mnie nie zagościła, ale stwierdziłam, że czas najwyższy zrobić coś z tym siemieniem, co zalega w mojej szafce i wymyśliłam chleb. Ale nie byle jaki, bo bezglutenowy chleb z siemienia lnianego bez mąki. I tak powstał jeden z najbardziej oryginalnych, a zarazem najłatwiejszych chlebów, które robiłam w życiu (nie było ich za wiele, ale myślę, że wrzucenie wszystko do miski i zmieszanie nie jest zbyt skomplikowane ;)), więc nawet początkujący kucharze spokojnie sobie poradzą. Chleb jest miękki, sycący i bardzo wyrazisty w smaku, więc spokojnie można jeść go bez niczego, bo już sam w sobie jest pyszny, ale do kanapek nada się też idealnie. Mi trochę przypominał chleb pro body, ale pro body jest przy nim dużo delikatniejszy. Ja na pewno upiekę go jeszcze wiele razy. A więc bezglutenowy chleb z siemienia lnianego bez mąki przed Wami, naprawdę warto spróbować :)

Bezglutenowy chleb z siemienia lnianego bez mąki

(keksówka 20×11 cm)

~ 200 g siemienia lnianego zmielonego (mi udało się zmielić blenderem ;))
~ 100 ml ciepłej wody (najlepiej zmieszać ok. 50 ml wrzątku z 50 ml letniej wody)
~ 2 jajka
~ 2 białka
~ 2 łyżki oleju kokosowego płynnego
~ ½ łyżeczki soli
~ ¼ łyżeczki pieprzu
~ ew. ½ łyżeczki mieszanki ziół (bazylia, oregano, estragon itd.)

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wszystkie składniki wrzucamy do miski. Mieszamy dokładnie łyżką do dokładnego połączenia i przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub do keksówki silikonowej). Pieczemy ok. 40-45 minut. Wyjmujemy i studzimy. Kroimy na kromki i podajemy z dowolnymi dodatkami. Przechowujemy najlepiej w lodówce.

Oczywiście można pokombinować dodają np. pestki słonecznika, pestki dyni, suszone owoce do ciasta. Można posypać na wierzchu kminkiem lub ziarenkami siemienia lnianego.

PS: 100 g upieczonego chleba dostarcza ok. 330 kcal i 14 g białka :)

Drukuj



1 thought on “Bezglutenowy chleb z siemienia lnianego bez mąki”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *