Zdrowe ciasto dyniowe bez cukru z kremem śmietankowym

Przyznam szczerze, że to ciasto powstało z lenistwa… Miało być pięknie wyrośnięte zdrowe ciasto marchewkowe, ale strasznie nie chciało mi się ścierać marchewki, a miałam dużo upieczonej dyni piżmowej, więc powstało pięknie wyrośnięte zdrowe ciasto dyniowe bez cukru z kremem śmietankowym. Samo ciasto, bez kremu, jest wegańskie, a już samo jest tak smaczne, że można je spokojnie jeść bez przełożenia – jest fajnie wilgotne, a dzięki cynamonowi przywodzi trochę na myśl piernik, ale bez tego lekkiej pieprznej nutki. A jego dużo zaletą jest też to, że nie potrzeba nawet miksera, żeby je zrobić, a jeżeli macie już puree z dyni piżmowej samo przygotowanie ciasta do pieczenia trwa mniej iż 10 minut. Dla mnie takie ucierane na szybko ciasta, które potem rosną jak szalone, są sycące i mocno korzenne to chyba moje ulubione (generalnie dla mnie najlepsze desery to te z cynamonem i chyba dlatego, że tak dobrze łączy się go z jabłkami to właśnie jabłka są moimi ulubionymi owocami ;)). Tak więc tych, którym się nie chce albo nie mają czasu, a chcą przygotować dla siebie i bliskich zdrowy i pyszny deser bardzo polecam zdrowe ciasto dyniowe bez cukru z kremem śmietankowym – w wersji wegańskiej bez przełożenia (warto wtedy pokusić się o polewę daktylową). Na pewno będzie nim zachwyceni jak mój S. i ja ;)

Zdrowe ciasto dyniowe bez cukru z kremem śmietankowym

(keksówka 20×11 cm)

Ciasto:
~ 300 g dyni piżmowej (lub ok. 200 g puree z dyni piżmowej)
~ 2 duże bardzo dojrzałe banany (ok. 200 g miąższu)
~ 1/2 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego (ok. 100-125 ml)
~ 200 g mąki pełnoziarnistej
~ 1 łyżeczka sody
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 1 łyżeczka cynamonu

Dynię kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do miękkości (ok. 30 minut). Odstawiamy i studzimy.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Dynię miksujemy blenderem na puree. Dodajemy pokrojone w plasterki banany i dolewamy mleko. Ponownie miksujemy blenderem do dokładnego połączenia. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem i cynamonem. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką w razie potrzeby dolewając kilka łyżek wody (ale ciasto generalnie powinno wyjść dość gęste i kleiste). Przekładamy łyżką do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub keksówki silikonowej) i pieczemy ok. 40-45 minut. Po tym czasie nakłuwamy patyczkiem i sprawdzamy czy już jest upieczone. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. A następnie kroimy wzdłuż na pół.

Przełożenie:
~ 100 g serka śmietankowego (najlepiej philadelphia)
~ 50 g jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego
~ ew. 1-2 łyżki syropu klonowego lub z agawy

Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w miseczce. Połowę kremu wykładamy na dolną połówkę ciasta, przykrywamy drugą połówką i resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu. Posypujemy cynamonem i wstawiamy do lodówki na 1-2 godzinki. Podajemy. Smacznego :)

Drukuj



2 thoughts on “Zdrowe ciasto dyniowe bez cukru z kremem śmietankowym”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *