fbpx

Zdrowe ciasto dyniowe bez cukru z kremem śmietankowym – fit ciasto dyniowe

by Kucharka w baletkach

Zdrowe ciasto dyniowe bez cukru z kremem śmietankowym powstało tak naprawdę z lenistwa. W planach było pięknie wyrośnięte zdrowe ciasto marchewkowe. Jednak, strasznie nie chciało mi się ścierać marchewki, a miałam za to dużo upieczonej dyni piżmowej.

Powstało więc, również pięknie wyrośnięte, zdrowe ciasto dyniowe bez cukru z kremem śmietankowym.

Kawałek ciasta dyniowego

Samo ciasto, bez kremu, jest wegańskie. Już bez kremu jest tak smaczne, że można je spokojnie jeść bez przełożenia. To ciasto dyniowe wychodzi fajnie wilgotne, a dzięki cynamonowi przywodzi trochę na myśl piernik, ale bez tego lekkiej pieprznej nutki.

Co więcej, jego dużo zaletą jest też to, że nie potrzeba nawet miksera, żeby je zrobić. Dodatkowo, jeżeli macie już puree z dyni piżmowej samo przygotowanie ciasta do pieczenia trwa mniej iż 10 minut.

Dla mnie takie ucierane na szybko ciasta, które potem rosną jak szalone, są sycące i mocno korzenne, to zdecydowanie moje ulubione. Generalnie rzecz biorąc dla mnie najlepsze desery to te z cynamonem. Cynamon tak dobrze łączy się z jabłkami, co po części jest powodem, dla którego właśnie jabłka są moimi ulubionymi owocami ;).

Tak więc to fit ciasto dyniowe jest idealne dla tych, którym się nie chce. Albo dla tych, którzy nie mają czasu, a chcą przygotować dla siebie i bliskich zdrowy i pyszny deser. Takie zdrowe ciasto dyniowe bez cukru z kremem śmietankowym – w wersji wegańskiej bez przełożenia – warto wtedy pokusić się o polewę daktylową :)

Drukuj

Zdrowe ciasto dyniowe bez cukru z kremem śmietankowym

Liczba porcji: 10 (keksówka 20x11 cm) Czas przygotowania: Wartości odżywcze 133 kalorii, 4b, 24w, 3t, 3bł (w gramach)

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 300 g dyni piżmowej (lub ok. 200 g puree z dyni piżmowej)
  • 2 bardzo dojrzałe banany (ok. 200 g miąższu)
  • 1/2 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego (ok. 100-125 ml)
  • 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przełożenie:

  • 100 g serka śmietankowego (najlepiej philadelphia)
  • 50 g jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
  • 1 łyżka syropu klonowego lub z agawy

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

  1. Dynię kroimy na mniejsze kawałki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni do miękkości (ok. 30 minut). Odstawiamy i studzimy.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  3. Dynię miksujemy blenderem na puree. Dodajemy pokrojone w plasterki banany i dolewamy mleko. Ponownie miksujemy blenderem do dokładnego połączenia.
  4. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą, proszkiem i cynamonem. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką. W razie potrzeby dolewając kilka łyżek wody (ale ciasto generalnie powinno wyjść dość gęste i kleiste).
  5. Łyżką przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub keksówki silikonowej).
  6. Pieczemy ok. 40-45 minut. Po tym czasie nakłuwamy patyczkiem i sprawdzamy czy już jest upieczone. Wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.
  7. Kroimy wzdłuż na pół.

Przełożenie:

  1. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie w miseczce.
  2. Połowę kremu wykładamy na dolną połówkę ciasta, przykrywamy drugą połówką i resztę kremu rozsmarowujemy na wierzchu.
  3. Posypujemy cynamonem i wstawiamy do lodówki na 1-2 godzinki. Podajemy. Smacznego :)
Ciasto dyniowe w całości

coś na dokładkę?

2 komentarze

Ervisha 19 stycznia 2019 - 18:21

Z lenistwa ale jakie piękne ;)

Odpowiedz
Natalia 20 stycznia 2019 - 11:57

Brzmi i wygląda bardzo apetycznie :) Ja już niestety dyni nie widuję, a szkoda, bo zjadłabym taką pieczoną :D

Odpowiedz

Skomentuj

Close