fbpx

Wiosenny bigosik z młodej kapusty

by Kucharka w baletkach

Sezon na młodą kapustę jest niezwykle krótki, więc kiedy tylko pojawia się na straganach jest w naszej lodówce prawie zawsze i mama ją systematycznie dokupuje. Zazwyczaj jemy ją w najprostszej postaci, czyli po prostu ugotowaną w wodzie i okraszoną masłem z bułką tartą (lub nawet w wersji fit bez okrasy, i tak jest pyszna <3). Ja jednak zobaczyłam różne cuda z kapusty na blogach i stwierdziłam, że ja też chcę zrobić coś nowego. I taki wiosenny bigosik z młodej kapusty wydał mi się idealnym pomysłem. Nazwanie tej potrawy bigosem byłoby dużym nadużyciem, a sam bigos kojarzy mi się raczej ciężko. A tutaj mamy naprawdę lekkie i delikatne danie, więc zdrobnienie nada się tutaj idealnie ;) Pełen warzyw, szybki do zrobienia i ze świeżym chrupiącym chlebem smakuje cudownie! Wiosennie, lekko i przyjemnie. Wiosenny bigosik z młodej kapusty polecam z całego serca :)

Wiosenny bigosik z młodej kapusty

(2-3 porcje)

~ 1 por
~ 1 mała główka młodej kapusty
~ 500 g pieczarek
~ 2 duże marchewki
~ 150 g wędliny (u mnie drobiowa ;))
~ 5-6 łyżek przecieru pomidorowego
~ 1 łyżeczka vegety
~ porządna szczypta pieprzu
~ olej do smażenia

Pora kroimy w półksiężyce i podsmażamy na oleju. Gdy się zrumieni dodajemy pokrojoną w kostkę wędlinę. Po 2-3 minutach dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i starte marchewki. Po 3-4 minutach dodajemy posiekaną w paseczki kapustę. Dusimy na średnim ogniu do miękkości warzyw.

Następnie dodajemy przecier i doprawiamy vegetą oraz pieprzem. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Trzymamy jeszcze chwilę na ogniu i podajemy na ciepło z pieczywem. Smacznego :)

coś na dokładkę?

2 komentarze

Kinga 5 czerwca 2015 - 19:29

Smacznie ;)

Odpowiedz
Ania S 6 czerwca 2015 - 06:53

A my dzisiaj też będziemy robić coś podobnego :) Ale u nas to danie powstaje jedynie z kapusty, koperku i marchewki, choć dodatek pieczarek też na pewno przypadłby mi do gustu. Twoje danie wygląda smakowicie :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close