Gotujemy na szybko, ale wciąż zdrowo :) Pisałam jeszcze chwilę temu, że muszę ograniczyć robienie burgerów z jaglaną baza a dzisiaj je znowu zrobiłam, więc po sesji obiecuję że powrócę do dawnego kombinowania. Tym razem wyczarowałam bardzo zgrabne i sycące burgery mięsne, do których niespecjalnie nawet potrzebna jest bułka, bo już z samą surówką są cudowne, ale podanie leży już w Waszych preferencjach danego dnia :> Takie burgery idealnie nadadzą się też na wynos, bo bardzo dobrze się trzymają. Mamy tutaj bardzo proste, ale niezwykle smaczne połączenie kurczaka, kaszy jaglanej, curry i natki pietruszki. Bardzo zgrany kwartet, który mam nadzieję i Wam przypadnie do gustu. Do tego surówka z młodej kapusty i można jechać dalej ;)
Burgery jaglane z kurczakiem i pietruszką
(6-8 sztuk, 2 porcje)
~ 100 g suchej kaszy jaglanej
~ 1 duża pierś z kurczaka (ok. 300 g)
~ 1 mały pęczek natki pietruszki
~ 1 płaska łyżeczka curry
~ 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
~ sól, pieprz
1.Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu i studzimy.
2. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę i miksujemy na gładką masę razem z kaszą jaglaną. Dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki i przyprawy.
3. Dokładnie mieszamy, a następnie dłońmi formujemy burgery i układamy je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.
4. Pieczemy ok. 25 minut w 190 stopniach. Wyjmujemy, odstawiamy na 2-3 minuty i podajemy. Smacznego :)
2 komentarze
Nic nie zlepia burgerów tak dobrze jak kasza jaglana :)
Dobrym zlepiaczem jest też mielone siemię lniane ;)