Zdrowe ciasto cynamonowe z twarożkiem i granatem – bez cukru, szybkie i łatwe

Zdrowe ciasta weszły mi już bardzo w krew i nie ma tygodnia bez czegoś słodkiego zdrowego. I właśnie ostatnio byłam na troszkę u rodziców, którzy uwielbiają słodycze, więc postanowiłam przygotować dla nich coś smacznego, co absolutnie nie potrzebuje ani grama białego cukru czy białej mąki, aby być przepyszne i słodkie. I powstało takie piękne zdrowe ciasto cynamonowe z twarożkiem i granatem. Baza ciasta to znany i kochany przez Was chlebek bananowy, ale z małymi dodatkami ;-) Oczywiście zamiast granatu możecie użyć innych miękkich owoców jak truskawki, maliny czy borówki, bo też będą idealnie pasować. A takie zdrowe ciasto cynamonowe z twarożkiem bez cukru idealnie nada się na weekend. Zapraszam :)

Zdrowe ciasto cynamonowe z twarożkiem i granatem

(tortownica o średnicy 22 cm)

Ciasto:
~ 100 g daktyli
~ 2 duże dojrzałe banany
~ 2 jajka
~ 1 duża łyżka masła orzechowego (ok. 30 g)
~ 150 g mąki pełnoziarnistej
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
~ 1 łyżeczka cynamonu

Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Następnie dokładnie odciskamy wodę i przekładamy je do miski.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Do daktyli dodajemy obrane i pokrojone w plasterki banany. Dodajemy masło orzechowe i wbijamy jajko. Wszystko miksujemy razem blenderem do dokładnego połączenia.

Do masy dodajemy mąkę, proszek, sodę i cynamon. Wszystko mieszamy łyżką do połączenia. Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.

Ciasto pieczemy w nagrzanym piekarniku ok. 35-40 minut (sprawdzamy patyczkiem czy jest już suche). Wyjmujemy i studzimy.

Wierzch:
~ 200 g zmielonego twarogu półtłustego
~ 50 g miodu
~ 1 dojrzały granat

Twaróg mieszamy z miodem. Układamy równomiernie na upieczonym cieście.

Granat kroimy na pół i delikatnie wydrążamy pestki uważając, żeby ich nie porozgniatać. Wysypujemy równomiernie na wierzch ciasta. Odkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny, żeby twarożek zastygł (na moim zdjęciu widać, że ktoś był niecierpliwy ;-)). Smacznego :)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *