fbpx

Sałatka z bobem, rukolą, granatem i miodowym dressingiem – lekka, pyszna i idealna na sezon bobowy

by Kucharka w baletkach

Sałatka z bobem, rukolą, granatem i miodowym dresingiem była mi bardzo potrzebna. Czasem miewam dni, że nie mam absolutnie kulinarnej weny. Wtedy mam wrażenie, że już na nic nowego nie wpadnę. Jednak, potem w przypadkowym miejscu ulotka z menu restauracji, wizyta w sklepie czy jakiś plakat na ulicy mnie inspiruje i nagle mam milion pomysłów. I tak właśnie było z połączeniem bobu i miodu.

Byłam z moją rodziną na weekend w Trójmieście. Na obiad trafiliśmy do niepozornego bistro, w którym właśnie jadłam pstrąga podanego z bobem w miodzie. I to jest połączenie, którego musicie koniecznie spróbować przed końcem bobowego sezonu.

Wiedząc natomiast, że miód cudownie też komponuje się z orzechową rukolą i słodkokwaskowatym granatem wymyśliłam sobie coś absolutnie przecudownego. I tak właśnie powstała sałatka z bobem, rukolą, granatem i dressingiem miodowym przed Wami.

Co więcej, nie ma tutaj nic skomplikowanego. Cudowność tej sałatki bowiem polega na połączeniu tych 4 składników, które razem tworzą ciekawy przepyszny odświeżający smak. Jak dla mnie sałatka z bobem, rukola, granatem i dressingiem miodowym to sałatka tego sezonu bobowego (bo rok temu była nią sałatka z jajkiem i bobem ;-)). Spróbujcie koniecznie, zapraszam :)

Sałatka z bobem, rukola, granatem i dressingiem miodowym

(2 porcje)

  • 1 opakowanie mieszanki sałat (150 g)
  • 1/2 opakowania rukoli (200 g)
  • 250 g niełuskanego bobu
  • 1 dojrzały granat

Bób obieramy i gotujemy do miękkości (ok. 6-7 minut powinno starczyć, jeżeli macie ładny świeży bób ;)). Lekko studzimy.

Granat kroimy na ćwiartki i wydrążamy pestki. Jeżeli będziecie robić to delikatnie i uważnie, nie ubrudzicie całego blatu i kuchni ;)

Do salaterek wkładamy porcje sałaty, a na nie rukolę. Układamy ugotowany bób, a na niego granat.

Dressing miodowy:

  • 1 mała cytryna
  • 2 łyżki płynnego miodu (jeżeli Wam się skrystalizował wystarczy podgrzać na słabym ogniu, aż będzie płynny)
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Cytrynę kroimy na pół i dokładnie wyciskamy sok. Dodajemy do niego miód, oliwę, sól i pieprz. Mieszamy i polewamy sałatkę. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close