Zupa krem marchewkowa z pomidorami to moje ostatnie odkrycie.
Na święta zażyczyłam sobie książkę “Sztuka gotowania” autorstwa Niki Segnit. Mam mieszane uczucia w stosunku do niej. Jednak to co w niej najcenniejsze to przytaczanie inspiracji na niesztandarowe połączenia, które autorka odkryła podczas podróży lub podpatrzyła u innych szefów kuchni.
Nie pamiętam kto odpowiada za pierwowzór połączenia pomidorów z marchewkami w zupie krem. Wydaje mi się, że jest to nawet niemożliwe do wychwycenia. Jednak pewne jest, że kiedy tylko zobaczyłam to połączenie stwierdziłam, że muszę je wypróbować. I okazało się jednym z najlepszych połączeń do uzyskania najlepszych zup ever (trochę jak połączenie pieczonej papryki i dyni ;)).
Zupa krem marchewkowa z pomidorami to fit sycąca zupa krem
Zupa marchewkowa z pomidorami ma delikatny, lekko słodki smak z nutką cierpkości od pomidorów. Zazwyczaj do zup pomidorowych dodaje się odrobine cukru, żeby tą cierpkość zatuszować. Tutaj natomiast słodycz od marchewki w zupełności wystarcza i cała zupa smakuje cudownie.
Dodatkowo, taka zupa krem to niezwykle sycąca zupa, która świetnie sprawdzi się, kiedy ograniczamy kalorie. Jedna porcja z garścią grzanek starcza, żeby zaspokoić głód na dłuższy czas.
Jeżeli chcesz jeszcze ją dopieścić, spróbuj posypać ją serem feta o słonym smaku lub bardziej delikatną mozzarellą. Obydwa sera będą tutaj idealnie pasować. A dodatkowo zapewnią porcję białka w bardzo przyjemny sposób ;)
Taki krem marchewkowo-pomidorowy świetnie też sprawdzi się dla dzieci. Wiadomo, że to najtrudniejsi i najbardziej szczerzy krytycy, którzy często odmawiają jedzenia warzyw. Jednak podane w takiej apetycznej i smacznej formie na pewno się im spodobają. Zapraszam :)
SKŁADNIKI
Zupa krem marchewkowa z pomidorami:
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 średnia pietruszka
- 3 średnie marchewki (ok. 400 g łącznie)
- 1 puszka pomidorów
- 600 ml wody lub bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- szczypta płatków chili
- do podania: feta pokrojona w kostkę, grzanki, pestki dyni / słonecznika
Grzanki:
- 2 duże kromki chleba (łącznie ok. 80 g)
- 1 łyżeczka oliwy
PRZYGOTOWANIE
Zupa krem marchewkowa z pomidorami:
- W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
- Po 2-3 minutach dorzucamy obrane i pokrojone w plasterki marchewkę oraz pietruszkę. Smażymy 2-3 minuty. Dodajemy puszkę pomidorów i wodę lub bulion. Gotujemy ok. 20 minut i zdejmujemy z ognia.
- Zupę miksujemy blenderem na jednolity krem. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody - nie powinna być za gęsta, konsystencja mniej gęsta niż gęstej śmietany ;)
- Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Mieszamy i przelewamy porcje do miseczek.
Grzanki:
- Na patelni rozgrzewamy oliwę.
- Chleb kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy na średnim ogniu, aż chleb się zarumieni i zrobi chrupiący. Wrzucamy na wierzch zupy. Smacznego :)