Zupa krem z dyni i papryki pieczonej to idealna zupa na jesień.
Przyznam szczerze, że jeśli chodzi o zupy kremy to jestem troszkę leniwa. Najczęściej korzystam ze swojego sprawdzonego bulionu, do którego dorzucam wybrane warzywo i już. Rzadko bawię się w łączenie różnych warzyw, bo lubię w pełni podkreślić walory tego jednego wybrańca ;)
Na blogu więc zobaczycie zazwyczaj najłatwiejsze zupy kremy. Mamy zarówno najłatwiejszy krem z dyni z prażonymi pestkami dyni. Albo przepyszną zupę krem z brukselki (która jest do tego super super sycąca!). Świetnie smakuje też zupa krem z pieczonych pomidorów. Jednak, z tą ostatnią warto się już troszkę pośpieszyć;)
Zupa krem z dyni i papryki pieczonej smakuje naprawdę wyjątkowo
Tym razem jednak postanowiłam troszkę zaszaleć. I powstał bardzo pyszny i jesienny krem z dyni i pieczonej papryki. Dzięki dodatkowi pieczonej papryki ma lekko dymny posmak. A ta wędzona nutka idealnie komponuje się ze słodką mięsistą dynią. Naprawdę wyjątkowa zupa krem, która każdego zaskoczy.
Taka zupa krem świetnie komponuje się ze słoną wyrazistą fetą i kapką oliwy na wierzchu. Jeżeli nie jesteście fanami fety albo chcecie zrobić wersję wegańską, świetnie sprawdzą się prażone pestki dyni czy słonecznika. Kombinujcie i dopasujcie tą wyjątkową zupę dla siebie ;)
SKŁADNIKI
- 2 duże czerwone papryki
- 300 g surowej dyni hokkaido (skórka jest jadalna ;))
- 1 łyżka oliwy
- 1 cebula
- 1-2 ząbki czosnku
- 1 średnia pietruszka
- 1 średnia marchewka
- 2 szklanki bulionu warzywnego (ok. 500 ml; z kostki też może być ;))
- sól, pieprz
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- szczypta płatków chili
- do podania: feta pokrojona w kostkę, pestki dyni / słonecznika prażone, szczypiorek / natka pietruszki / kolendra
PRZYGOTOWANIE
- Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
- Na blaszce wyłożonej papierem układamy dynię pokrojoną na mniejsze części i paprykę pokrojoną na ćwiartki pozbawioną gniazda nasiennego skórką do góry. Pieczemy ok. 30-40 minut, aż warzywa zrobią się miękkie, a papryka lekko ściemnieje.
- Gdy warzywa się pieką przygotowujemy bulion.
- W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po 2-3 minutach dorzucamy obrane i pokrojone w plasterki marchewkę oraz pietruszkę. Smażymy 2-3 minuty i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 20 minut i zdejmujemy z ognia.
- Po wyjęciu z piekarnika warzywa, paprykę wrzucamy do foliowego woreczka, odstawiamy na 1-2 minuty, a następnie wyjmujemy i zdejmujemy skórkę.
- Do bulionu dodajemy dynię oraz paprykę. Miksujemy blenderem na jednolity krem. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody - nie powinna być za gęsta, konsystencja mniej gęsta niż gęstej śmietany ;)
- Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Mieszamy.
- Podajemy posypane fetą lub prażonymi pestkami i pieczywem. Idealnie pasuje też posiekana natka pietruszki, szczypiorek lub kolendra. Smacznego :)