fbpx

Zupa krem z dyni i papryki pieczonej, czyli wyjątkowa zupa krem na jesienne wieczory

by Kucharka w baletkach

Zupa krem z dyni i papryki pieczonej to idealna zupa na jesień.

Przyznam szczerze, że jeśli chodzi o zupy kremy to jestem troszkę leniwa. Najczęściej korzystam ze swojego sprawdzonego bulionu, do którego dorzucam wybrane warzywo i już. Rzadko bawię się w łączenie różnych warzyw, bo lubię w pełni podkreślić walory tego jednego wybrańca ;)

Na blogu więc zobaczycie zazwyczaj najłatwiejsze zupy kremy. Mamy zarówno najłatwiejszy krem z dyni z prażonymi pestkami dyni. Albo przepyszną zupę krem z brukselki (która jest do tego super super sycąca!). Świetnie smakuje też zupa krem z pieczonych pomidorów. Jednak, z tą ostatnią warto się już troszkę pośpieszyć;)

Zupa krem z dyni i papryki pieczonej smakuje naprawdę wyjątkowo

Zupa krem z dyni i papryki pieczonej widok z góry

Tym razem jednak postanowiłam troszkę zaszaleć. I powstał bardzo pyszny i jesienny krem z dyni i pieczonej papryki. Dzięki dodatkowi pieczonej papryki ma lekko dymny posmak. A ta wędzona nutka idealnie komponuje się ze słodką mięsistą dynią. Naprawdę wyjątkowa zupa krem, która każdego zaskoczy.

Taka zupa krem świetnie komponuje się ze słoną wyrazistą fetą i kapką oliwy na wierzchu. Jeżeli nie jesteście fanami fety albo chcecie zrobić wersję wegańską, świetnie sprawdzą się prażone pestki dyni czy słonecznika. Kombinujcie i dopasujcie tą wyjątkową zupę dla siebie ;)

Drukuj

Zupa krem z dyni i papryki pieczonej

Liczba porcji: 2 Wartości odżywcze 215 kalorii, 6b, 40w, 6t, 5bł (w gramach)

SKŁADNIKI

  • 2 duże czerwone papryki
  • 300 g surowej dyni hokkaido (skórka jest jadalna ;))
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 średnia pietruszka
  • 1 średnia marchewka
  • 2 szklanki bulionu warzywnego (ok. 500 ml; z kostki też może być ;))
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
  • szczypta płatków chili
  • do podania: feta pokrojona w kostkę, pestki dyni / słonecznika prażone, szczypiorek / natka pietruszki / kolendra

PRZYGOTOWANIE

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. 
  2. Na blaszce wyłożonej papierem układamy dynię pokrojoną na mniejsze części i paprykę pokrojoną na ćwiartki pozbawioną gniazda nasiennego skórką do góry. Pieczemy ok. 30-40 minut, aż warzywa zrobią się miękkie, a papryka lekko ściemnieje. 
  3. Gdy warzywa się pieką przygotowujemy bulion.
  4. W rondelku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy posiekaną cebulę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Po 2-3 minutach dorzucamy obrane i pokrojone w plasterki marchewkę oraz pietruszkę. Smażymy 2-3 minuty i zalewamy bulionem. Gotujemy ok. 20 minut i zdejmujemy z ognia.
  5. Po wyjęciu z piekarnika warzywa, paprykę wrzucamy do foliowego woreczka, odstawiamy na 1-2 minuty, a następnie wyjmujemy i zdejmujemy skórkę. 
  6. Do bulionu dodajemy dynię oraz paprykę. Miksujemy blenderem na jednolity krem. W razie potrzeby dolewamy troszkę wody - nie powinna być za gęsta, konsystencja mniej gęsta niż gęstej śmietany ;)
  7. Doprawiamy solą, pieprzem i paprykami. Mieszamy.
  8. Podajemy posypane fetą lub prażonymi pestkami i pieczywem. Idealnie pasuje też posiekana natka pietruszki, szczypiorek lub kolendra. Smacznego :)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close