Wegański tort a la szarlotka bez cukru to tort zdecydowanie nie tylko dla wegan.
To przepyszny zdrowy tort, który zasmakuje każdemu, kto kocha szarlotki. I na pewno spodoba się też każdemu, kto szuka przepisu na łatwy tort bez użycia miksera.
Przyznam szczerze, że jabłka to moje ulubione owoce. Kocham je zarówno w surowej postaci, jak i na ciepło z lodami waniliowymi czy w ciastach. Nie ma u mnie dni bez jabłek. I choć juz od lat jem na śniadanie owsiankę z jabłkami albo placki z jabłkami albo kluski leniwe z jabłkami, to w mi się jeszcze nie znudziły.
Jestem więc troszkę psychofanką jabłek. Sprawiło to jednak, że jadłam już jabłka pod każdą postacią. I muszę powiedzieć, że ten tort jabłkowy z nerkowcami to coś wspaniałego.
Wegański tort a la szarlotka bez cukru to łatwy szybki tort bez miksera
Ten wegański tort nie tylko smakuje jak dobra szarlotka. Dodatkowo, jest bardzo łatwy i w miarę szybki do przygotowania. A sama praca to najwyżej 30 minut. Resztę robi za nas czas i piekarnik ;)
Chciałam stworzyć jak najłatwiejszy tort, więc wybór biszkoptu bez jajek idealnie mi tutaj podpasowal. Wegański biszkopt nie jest tak puszysty jak tradycyjny. Wciąż jest mięciutki, delikatny w smaku i smaczny.
Jednak jeśli potrzebujesz więcej puszystości, a nie jesteś na diecie roślinnej możesz spokojnie zastąpić go tradycyjnym biszkoptem lub biszkoptem na miodzie.
Takie fit ciasto bez jajek idealnie nada się zarówno na weekend, jak i na każdy inny dzień tygodnia. Często piszę, że fajnie celebrować weekend, ale tak naprawdę powinniśmy celebrować każdy dzień i starać się z niego wyciągnąć jak najwięcej dobroci. Co więcej, takie ciasto idealnie też będzie pasowało na walentynkowy deser. Na pewno spodoba się Twojej drugiej połówce ;) Nie przedłużając już zapraszam i polecam.
SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 300 g mąki pszennej
- 120 g erytrolu lub ksylitolu
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 szklanka mleka sojowego
- 1/3 szklanki oleju
- 1 łyżka octu jabłkowego
Jabłka:
- 500 g jabłek (ok. 400 g obranych)
- 30 g daktyli suszonych (jeśli używacie słodkich jabłek można pominąć ;))
- 1 łyżeczka cynamonu
Krem z nerkowców:
- 100 g orzechów nerkowca
- 6-8 łyżek mleka roślinnego
- 1 łyżka erytrolu lub ksylitolu
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
- W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek i sodę, a w drugiej mleko, olej i ocet.
- Łączymy zawartość obydwóch misek mieszając energicznie trzepaczką.
- Gdy wszystko się dobrze połączy przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy ok. 40-45 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest przepieczony. Jeśli tak wyjmujemy i studzimy.
- Kroimy na 2 płaskie blaty.
Jabłka:
- Jabłka kroimy w plasterki, a daktyle siekamy w kosteczkę.
- Wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy cynamon.
- Całość zagotowujemy mieszając, zmniejszamy ogień i dusimy, aż jabłka będą miękkie.
Krem z nerkowców:
- Nerkowce zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinkę (najlepiej zalać je od razu po tym, jak włożycie ciasto do piekarnika).
- Wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy mleko i erytrol. Miksujemy blenderem na jednolity krem.
Wykończenie:
- Spodni blat smarujemy 1/4 kremu. Wykładamy równomiernie jabłka i przykrywamy drugim blatem.
- Na wierzchu rozsmarowujemy równomiernie krem. Chłodzimy przynajmniej 1 godzinę i podajemy. Smacznego :)