fbpx

Wegański tort a la szarlotka bez cukru, czyli fit tort bez miksera z kremem z nerkowców i jabłkami

by Kucharka w baletkach

Wegański tort a la szarlotka bez cukru to tort zdecydowanie nie tylko dla wegan.

To przepyszny zdrowy tort, który zasmakuje każdemu, kto kocha szarlotki. I na pewno spodoba się też każdemu, kto szuka przepisu na łatwy tort bez użycia miksera.

Przyznam szczerze, że jabłka to moje ulubione owoce. Kocham je zarówno w surowej postaci, jak i na ciepło z lodami waniliowymi czy w ciastach. Nie ma u mnie dni bez jabłek. I choć juz od lat jem na śniadanie owsiankę z jabłkami albo placki z jabłkami albo kluski leniwe z jabłkami, to w mi się jeszcze nie znudziły.

Jestem więc troszkę psychofanką jabłek. Sprawiło to jednak, że jadłam już jabłka pod każdą postacią. I muszę powiedzieć, że ten tort jabłkowy z nerkowcami to coś wspaniałego.

Wegański tort a la szarlotka bez cukru to łatwy szybki tort bez miksera

Wegański tort a la szarlotka bez cukru z kawałkiem odkrojonym

Ten wegański tort nie tylko smakuje jak dobra szarlotka. Dodatkowo, jest bardzo łatwy i w miarę szybki do przygotowania. A sama praca to najwyżej 30 minut. Resztę robi za nas czas i piekarnik ;)

Chciałam stworzyć jak najłatwiejszy tort, więc wybór biszkoptu bez jajek idealnie mi tutaj podpasowal. Wegański biszkopt nie jest tak puszysty jak tradycyjny. Wciąż jest mięciutki, delikatny w smaku i smaczny.

Jednak jeśli potrzebujesz więcej puszystości, a nie jesteś na diecie roślinnej możesz spokojnie zastąpić go tradycyjnym biszkoptem lub biszkoptem na miodzie.



Takie fit ciasto bez jajek idealnie nada się zarówno na weekend, jak i na każdy inny dzień tygodnia. Często piszę, że fajnie celebrować weekend, ale tak naprawdę powinniśmy celebrować każdy dzień i starać się z niego wyciągnąć jak najwięcej dobroci. Co więcej, takie ciasto idealnie też będzie pasowało na walentynkowy deser. Na pewno spodoba się Twojej drugiej połówce ;) Nie przedłużając już zapraszam i polecam. 

Drukuj

Wegański tort a la szarlotka bez cukru, czyli fit tort bez miksera z kremem z nerkowców i jabłkami

Liczba porcji: 8 (tortownica o średnicy 22 cm) Czas przygotowania: Wartości odżywcze 353 kalorii, 7b, 45w, 16t, 3bł (w gramach)

SKŁADNIKI

Biszkopt:

  • 300 g mąki pszennej
  • 120 g erytrolu lub ksylitolu
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka sojowego
  • 1/3 szklanki oleju
  • 1 łyżka octu jabłkowego

Jabłka:

  • 500 g jabłek (ok. 400 g obranych)
  • 30 g daktyli suszonych (jeśli używacie słodkich jabłek można pominąć ;))
  • 1 łyżeczka cynamonu

Krem z nerkowców:

  • 100 g orzechów nerkowca
  • 6-8 łyżek mleka roślinnego
  • 1 łyżka erytrolu lub ksylitolu

PRZYGOTOWANIE

Biszkopt:

  1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
  2. W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, proszek i sodę, a w drugiej mleko, olej i ocet.
  3. Łączymy zawartość obydwóch misek mieszając energicznie trzepaczką.
  4. Gdy wszystko się dobrze połączy przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy ok. 40-45 minut. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest przepieczony. Jeśli tak wyjmujemy i studzimy.
  6. Kroimy na 2 płaskie blaty.

Jabłka:

  1. Jabłka kroimy w plasterki, a daktyle siekamy w kosteczkę.
  2. Wrzucamy do dużego garnka. Dodajemy cynamon.
  3. Całość zagotowujemy mieszając, zmniejszamy ogień i dusimy, aż jabłka będą miękkie.

Krem z nerkowców:

  1. Nerkowce zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na godzinkę (najlepiej zalać je od razu po tym, jak włożycie ciasto do piekarnika).
  2. Wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy mleko i erytrol. Miksujemy blenderem na jednolity krem.

Wykończenie:

  1. Spodni blat smarujemy 1/4 kremu. Wykładamy równomiernie jabłka i przykrywamy drugim blatem.
  2. Na wierzchu rozsmarowujemy równomiernie krem. Chłodzimy przynajmniej 1 godzinę i podajemy. Smacznego :)
Wegański tort a la szarlotka bez cukru w całości
Wegański tort a la szarlotka bez cukru - kawałek na talerzu

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close