Kasza bulgur z kurczakiem, szparagami, pieczarkami i parmezanem

Poniedziałki nie rozpieszczają, więc nie komplikując spraw mam dzisiaj dla Was przepyszny, jednogarnkowy i jednopatelniowy, obiad, który spokojnie można zrobić w dużej porcji i mieć lunch do pracy czy na uczelnię na kilka dni – kasza bulgur z kurczakiem, szparagami, pieczarkami i parmezanem przed Wami. Sezon na szparagi w pełni, a dzisiaj chciałam pokazać je Wam w bardzo prostej formie, która jednocześnie jest jednym z moich ulubionych obiadów. Bardzo prosty, może niezbyt efektowny, ale za to jaki pyszny. Delikatne szparagi, mięciutki kurczak, sprężyste smakowite pieczarki wyraziste lekko cierpkie szparagi i ostry parmezan – tutaj wszystko jest w jakimś celu, a razem tworzy przepyszny zdrowy obiad. Kasza bulgur z kurczakiem, szparagami, pieczarkami i parmezanem to jedna z moich bardziej udanych wariacji na temat kaszy z mięsem, warzywami i serem, bo choć to bardzo dowolna forma to łatwo nie do końca odpowiednio skomponować składniki. Taka mieszanka na pewno każdego zadowoli ;-)

Kasza bulgur z kurczakiem, szparagami, pieczarkami i parmezanem

(2 porcje)

~ 100-150 g kaszy bulgur
~ 1 cebula
~ 1 mała pojedyncza pierś z kurczaka (ok. 200 g)
~ 200 g szparagów zielonych
~ 300 g pieczarek
~ 50 g suszonych pomidorów
~ 50 g parmezanu
~ 1 garść natki pietruszki świeżej
~ 1 łyżeczka słodkiej papryki
~ 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
~ 1/4 łyżeczki ostrej papryki
~ 1 łyżeczka masła klarowanego lub oleju

Od szparagów odcinamy lub odrywamy twarde końcówki. Myjemy i suszymy.Pieczarki kroimy w plasterki, a suszone pomidory siekamy.

Kaszę bulgur gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Na ostatnie 5 minut gotowania wrzucamy przygotowane szparagi. Odcedzamy, a szparagi odstawiamy na bok, żeby lekko przestygły.

Na rozgrzanym maśle podsmażamy posiekaną cebulę. Dodajemy posiekanego w kosteczkę kurczaka. Smażymy 2-3 minutki i doprawiamy paprykami, czosnkiem, solą i pieprzem. Smażymy jeszcze 2 minutki i dorzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Zmniejszamy na ogień na średni i dusimy do miękkości pieczarek. Wrzucamy suszone pomidory i pokrojone na mniejsze kawałki szparagi (zostawiając kilka główek do ozdoby na wierzch ;-)). Dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Dusimy 2-3 minutki i dodajemy ugotowaną kaszę. Dokładnie mieszamy dolewając 2-3 łyżki wody. Dodajemy starty parmezan i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem w razie potrzeby. Mieszamy do roztopienia sera. Podajemy ciepłe. Smacznego :-)

Drukuj



2 thoughts on “Kasza bulgur z kurczakiem, szparagami, pieczarkami i parmezanem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *


Close