Wuzetka to jedno z ulubionych ciast w moim domu, a właściwie każdy urodzinowy tort, który przygotowuję to taka okrągła wuzetka. Moja rodzina uwielbia lekkie puszyste ciasta z miękkim słodkim biszkoptem i śmietanką (zamiast dość ciężkich kremów na bazie masła). I ostatnio postanowiłam ich troszkę rozpieścić i powstała idealna wuzetka z czekoladowym kremem, która okazała się przepyszna. Chociaż bardzo lubimy tradycyjną wersję wuzetki, to jednak czekoladowa ucieszyła wszystkich równie mocno ;) Idealna wuzetka z czekoladowym kremem jest idealnym ciastem dla czekoladoholików, bo mamy tutaj puszysty czekoladowy biszkopt, lekki czekoladowy krem na bazie śmietany i jeszcze mocno czekoladową polewę. Bardzo polecam – na osłodzenie tygodnia albo na weekend ciasto idealne :)

SKŁADNIKI
Biszkopt:
- 6 jajek
- 6 łyżek wody
- 1 szklanka cukru
- 2-3 łyżki kakao
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- do nasączenia: herbata owocowa lub czarna / sok
Krem czekoladowy:
- 150 g deserowej lub gorzkiej czekolady
- 600 ml śmietany kremówki 30%
- 1 śmietan fix lub inny zagęszczacz do śmietany
- 250 g serka mascarpone
- 1-2 łyżki cukru pudru
Polewa:
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki wody
PRZYGOTOWANIE
Biszkopt:
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Żółtka, wodę i 1/2 szklanki cukru umieszczamy w mikserze i miksujemy do uzyskania jasnej, puszystej masy (ok. 10 minut).
- Białka ubijamy z pozostałym cukrem na sztywną pianę. Łączymy z żółtkami delikatnie mieszając dużą łyżką.
- Dodajemy mąki wymieszane z kakao i proszkiem. Delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników.
- Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w rozgrzanym piekarniku sprawdzając patyczkiem, czy biszkopt się ładnie przepiekł.
- Wyjmujemy, studzimy i kroimy na 2 równe blaty.
- Nasączamy obydwa blaty herbatą lub sokiem (lub % jeśli lubicie ;)).
Krem czekoladowy:
- Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej: w rondelku zagotowujemy wodę (ok. 1/2- 1 szklanki) i ustawiamy nad nim miseczkę metalową z połamaną czekoladą. Co jakiś czas mieszamy, aż cała czekolada będzie cała płynna. Odstawiamy i zaczynamy działać ze śmietaną.
- W misie miksera umieszczamy śmietanę kremówkę i ubijamy na najwyższych obrotach miksera. Pod koniec dodajemy śmietan fix oraz cukier puder.
- Następnie dodajemy serek mascarpone i miksujemy na średnich obrotach do połączenia.
- Dodajemy lekko już przestudzoną czekoladę i ponownie miksujemy.
- Masę wykładamy równomiernie na jeden blat. Dociskamy lekko drugim.
Polewa:
- Wszystkie składniki umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na średnim ogniu do połączenia.
- Zagotowujemy i zdejmujemy z ognia. Mieszamy i ponownie stawiamy na ogień, znowu zagotowujemy i zdejmujemy. Powtarzamy, aż będzie miało konsystencję syropu.
- Polewę wykładamy równomiernie na wierzch ciasta. Odkładamy do zastygnięcia.
- Następnie przekładamy na lodówki na przynajmniej 2 godziny. Smacznego :)

4 komentarze
U mnie dawno nie było wuzetki. Przy najbliższej okazji zaskoczę wszystkich taką czeko wersją. :)
O super, mam nadzieję, że będzie wszystkim smakować :) Moi domownicy byli wniebowzięci :D
Pomyślisz o wegańskim słonecznikowcu? :)
Hmm nie myślałam wcześniej, ale powiem Ci, że dałaś mi małe wyzwanie :> pomyślę!