Marynowane kostki tofu z piekarnika to idealny sposób na oswojenie tofu.
Od wielu już osób bowiem słyszałam, że nie lubią tofu. Muszę powiedzieć, że sama początkowo niezbyt za nim przepadałam. Jednak, wynikało to z tego, że był to nowy składnik w mojej kuchni i musiałam nauczyć się go odpowiednio używać.
Zazwyczaj przyrządzanie mięsa jest łatwiejsze, bo znamy ten smak i wiemy, czym je przyprawić i jak przyrządzić, żeby było smaczne. Tofu z kolei to produkt, który jeszcze kilkanaście lat temu w ogóle nie był popularny. Co więcej, tofu jest dość specyficzne i trzeba naprawdę umieć z nim postępować, żeby wydobyć jego pełny potencjał.

Wielu osobom, w tym mi i mojej mamie, kiedy przyrządziłam tofu pierwszy raz, wydaje się, że tofu smakuje jak mdła gąbka albo tektura. Więc to naturalne, że trzeba najpierw nauczyć się z nim postępować. Jednak, wystarczy poznać zaledwie kilka prostych przepisów, a sami zaczniecie z chęcią po nie sięgać ;)
Jednym z nich jest właśnie to marynowane tofu pieczone w piekarniku. Jest to bardzo łatwy i uniwersalny sposób na tofu. Upieczone tofu w kostkach świetnie nadadzą się do sałatek, jak na przykład sałatka z batatami i tofu, czy jako zamiennik mięsa w obiedzie. Świetnie też wypadną w azjatyckich zupach typu ramen, na przykład roślinny ramen z groszkiem cukrowym.
Dzięki marynowaniu tofu jest przesycone smakami. Dodatkowo, podpieczenie sprawia, że jest lekko chrupiące z wierzchu i miękkie w środku. Koniecznie spróbujcie. Zapraszam na marynowane kostki tofu z piekarnika :)

SKŁADNIKI
- 2 kostki tofu (ok. 360 g)
- 2 łyżeczki wędzonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 3-4 łyżki sosu sojowego łagodnego
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju lub oliwy
PRZYGOTOWANIE
- Tofu kroimy w kosteczkę.
- W miseczce mieszamy sos sojowy, olej z resztą przypraw, a następnie marynatę dodajemy do tofu. Dokładnie mieszamy i wstawiamy pod przykryciem do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni.
- Tofu wysypujemy luźno na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 20-25 minut (musi się ładnie zarumienić).
- Wyjmujemy i podajemy do obiadu (np. obok kaszy i warzyw albo w burgerze) albo posypujemy sałatkę. Smacznego :)
(2 porcje na obiad/4 do sałatki)
2 komentarze
Mniejesza o to, że nie lubię i mi nie smakuje… ja nawet nie mogę jeść ale przepis znajdzie takich u ktorych wzbudzi zainteresowanie :)
Jeszcze tofu w piekarniku nie robiłam :D Trzeba nadrobić, bo tofu KOCHAM!