Wegański ramen z tofu, groszkiem cukrowym i wakame

Rameny pokochałam od pierwszej wizyty w Vegan Ramen Shop, w którym spróbowałam już całego menu. Potem chciałam przekonać się czy mięsne rameny będą mi tak samo smakować jak wegańskie i zawitałam w Uki Uki, gdzie okazało się, że tak. Więc nadszedł najwyższy czas, żeby w końcu przygotować domowy ramen, a ja postanowiłam zacząć od wegańskiego. Przyznam szczerze, że to mój drugi ramen – pierwszego nie publikowałam, bo był pierwszy i nie do końca mnie usatysfakcjonował, choć był bardzo smaczny. Ale ten wegański ramen z tofu, groszkiem cukrowym i wakame wyszedł naprawdę najlepszy na świecie. Trzeba zaopatrzyć się w kilka niecodziennych składników, ale zapewniam Wam, że to jedna wycieczka do sklepu z azjatyckimi produktami albo jedno zamówienie, a starczy na nie jeden ramen i na pewno się przydadzą. Wegański ramen z tofu, groszkiem cukrowym i wakame jest lekko pikantny, lekko grzybowy, trochę słodki… Smaki idealnie się harmonizują i całość smakuje naprawdę cudownie. A mój S. potwierdza, że smakuje niczym z Vegan Ramen Shop, więc polecamy obydwoje :)

Wegański ramen z tofu, groszkiem cukrowym i wakame

(2 porcje)

Ramen:
~ 1 łyżeczka oleju kokosowego
~ 1 cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 1-2 cm imbiru
~ 1,5 l bulionu warzywnego (może być z kostki, ale kupcie jakąś ekologiczną bez konserwantów ;))
~ 1 duża marchewka
~ 1 duża pietruszka
~ mały kawałek selera
~ 1 łyżka suszonych glonów wakame
~ 5-6 suszonych grzybów shitake
~ 2 łyżki sosu sojowego jasnego
~ 1 łyżka jasnej pasty miso

Na oleju kokosowym podsmażamy posiekaną drobno cebulę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i starty imbir. Smażymy 2-3 minuty i całość zalewamy bulionem. Dodajemy do niego obraną i przekrojoną na pół marchewkę, pietruszkę i seler. Wrzucamy glony wakame, grzybki shitake i dodajemy sos sojowy oraz pastę miso. Zupę doprowadzamy prawie do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień na średni i gotujemy pod przykryciem przez ok. 1 godzinę. Po tym czasie zupę przelewamy przez sito i odstawiamy. Marchewkę, pietruszkę i seler możemy wykorzystać do przygotowania pasztetu, grzybki kroimy w plasterki, a glony kładziemy obok grzybków.

Wierzch:
~ 1 kostka tofu (180 g)
~ 2-3 łyżki sosu sojowego
~ 1 łyżka syropu klonowego
~ 1/2 łyżeczki wędzonej papryki
~ 150 g groszku cukrowego
~ 150 g makaronu ramen
~ posiekany szczypiorek

Tofu kroimy w kostkę. Sos sojowy mieszamy z syropem klonowym i wędzoną papryką. Mieszamy z tofu i podsmażamy na rozgrzanej patelni wysmarowanej odrobiną oleju. Groszek cukrowy gotujemy ok. 5 minut, a następnie dorzucamy do niego makaron. Gotujemy jeszcze 3 minuty i odcedzamy. W miseczkach układamy porcje makaronu, a na nim groszku. Zalewamy bulionem. Na wierzchu układamy kostki tofu, glony wakame, pokrojone grzybki shitake i posypujemy szczypiorkiem. Smacznego :)

Drukuj



2 thoughts on “Wegański ramen z tofu, groszkiem cukrowym i wakame”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *