fbpx

Apple pie, czyli amerykańska szarlotka

by Kucharka w baletkach

Apple pie, czyli amerykańska szarlotka to było ciasto, które zawsze od dziecka znałam z kreskówek. Niestety nikt z moich znajomych ani rodziny go nie robił, więc też się zbytnio nie kwapiłam.

U nas zazwyczaj pojawiała się tradycyjna polska szarlotka z kruszonką. Każdy ją lubił, a była na tyle łatwa, że mogła pojawiać się co tydzień w weekend i zawsze znalazł się ktoś chętny do upieczenia ;)

Natomiast do apple pie dopiero kilka lat temu zrobiłam swoje pierwsze podejście. Wtedy wyszła mi bardzo smaczna wersja z kruszonką. Jednak, dopiero tydzień temu poczytałam troszkę więcej i odkryłam przepis na apple pie idealne. Już teraz wiem, że to ciasto zagości już u nas na długo ;)

Apple pie, czyli amerykańska szarlotka to ciasto wyjątkowe

Jest coś wyjątkowego w tych wszystkich ciastach z prawdziwym masłem, co sprawia, że choć są troszkę bardziej tłuste to nie da się ich nie lubić.

Moje apple pie jest zrobione na cieście półfrancuskim z dużą ilością pysznych jabłek w środku i dla nas smakowało idealnie. Nie było bardzo słodkie, ale idealnie wyważone. Co więcej, połączenie jabłek i ciasta półfrancuskiego to naprawdę strzał w dziesiątkę.

Polecam serdecznie – trochę z nim zachodu, ale nie jest takie trudne, jak się wydaje, a efekt naprawdę wynagradza nasze trudy ;)

Apple pie, czyli amerykańska szarlotka, czyli amerykańska szarlotka

Drukuj
Liczba porcji: 10 (tartownica o średnicy 24 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 328 kalorii 3b, 40w, 17t (w gramach)
Ocena 5.0/5
( 1 głos )

SKŁADNIKI

Ciasto:

  • 200 g prawdziwego masła (nie wyjmujcie go wcześniej z lodówki)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • ew. 1-2 łyżki cukru (ja zrobiłam bez, a moi domowi fani słodkości nie narzekali ;))

PRZYGOTOWANIE

Ciasto:

  1. Masło kroimy w małe kostki (o bokach długości ok. 1 cm).
  2. Do miski wrzucamy mąkę, cukier puder, sól i pokrojone masło. Najpierw łyżką mieszamy masło z sypkimi składnikami lekko je zgniatając, a następnie kończymy mieszając rękami i lekko zgniatając w dłoniach kawałki masła, ale pozostawiając kawałeczki masła w całości.
  3. Odstawiamy na pół godziny do lodówki, a po tym czasie dolewamy do niego zimną wodę i najszybciej jak się da zagniatamy ciasto na kulkę (z widocznymi kawałeczkami masła, ale całość trzymająca się razem nie krusząca się).
  4. Odstawiamy na noc do lodówki.
  5. Następnego dnia ciasto dzielimy na 2 części i rozwałkowujemy je na oprószonej mąką stolnicy na koło wielkości mniej więcej średnicy naszej tartownicy. Pierwszą część przenosimy do tartownicy i ładnie wylepiamy jej spód.

Reszta:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Wrzucamy je do miski i dodajemy do niej cynamon i mąkę (i cukier).
  3. Mieszamy dokładnie, a następnie przesypujemy na przygotowany spód.
  4. Wyrównujemy w następnie wierzch przykrywamy drugą częścią rozwałkowanego ciasta (mi jeszcze został kawałeczek, żeby zrobić z niego rulonik i obkleić nim obręcz ciasta).
  5. Całość pieczemy ok. 70 minut. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)
Apple pie, czyli amerykańska szarlotka

coś na dokładkę?

1 komentarz

Ervisha 2 lutego 2019 - 21:15

Takiej typowo amerykańskiej nie jadłam. Piękna Ci wyszła ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close