Bakłażan pieczony z pomidorami, mozzarellą i bazylią – najpiękniejszy i najłatwiejszy sposób na bakłażana

Bakłażan to warzywo, do którego bardzo długo się przekonywałam. Pamiętam, że po obejrzeniu bajki Ratatouille, chciałam koniecznie przygotować tytułowe ratatouille. Wtedy dopiero stawiałam pierwsze kroki w kuchni i kiedy zobaczyłam w przepisie bakłażana, to trochę nie wiedziałam, co z tym zrobić (a chciałabym zauważyć, że było to w 2008 roku, czyli 12 lat temu, kiedy takie warzywa nie były aż tak ogólnodostępne jak teraz ;)). Udało mi się go zdobyć i nie powiem, żeby mnie oczarował od pierwszego posmakowania – wydawał mi się gorzki i gumowaty, a po prostu nie umiałam dobrze do niego podejść. Wydaje mi się, że dopiero zrobienie greckiej musaki sprawiło, że stałam się mega fanką bakłażanów i tam zostało do teraz. I własnie mam dla Was dzisiaj najłatwiejszy, najpiękniejszy i jeden z najlepszych sposobów na przygotowanie bakłażana – pieczony bakłażan z pomidorami, mozzarellą i bazylią przed Wami. Przepis jest naprawdę prosty, a wydobywa z bakłażana to co najlepsze. Bakłażan cudownie pasuje do pomidorów, mozzarelli i bazylii, a całość wychodzi po prostu mistrzowska. Koniecznie spróbujcie, szczególnie jeśli wciąż nie jesteście przekonani do tego warzywa. Zapraszam – pieczony bakłażan z pomidorami, mozzarellą i bazylią się kłania :)

Bakłażan pieczony z pomidorami, mozzarellą i bazylią

(2 porcje)

1 duży bakłażan
~ solidna szczypta soli

Bakłażana kroimy wzdłuż na pół. Następnie ostrożnie kroimy na plastry nie krojąc czubka (żeby całość się trzymała). Obydwie połówki solimy w środku, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lekko rozsuwając plastry i odkładamy na 30 minut.

Następnie osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na ponownie na blaszce, a piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

~ 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g)
~ 2 duże pomidory
~ kilkanaście listków świeżej bazylii (lub suszonej)
~ solidna szczypta pieprzu
~ 2-3 łyżki oliwy
~ ew. świeża / suszone natka pietruszki do posypania

Mozzarellę i pomidory kroimy w plasterki. Wypełniamy nimi przestrzeń między plastrami bakłażana wkładając do środka listki bazylii. Całość pieprzymy, polewamy oliwą i ewentualnie posypujemy świeżą lub suszoną natką pietruszki.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 45-50 minut, aż bakłażany zmiękną, a ser się ładnie zarumieni. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *