Fit wegańskie ciasto marchewkowe bez cukru z kremem z nerkowców

Ciasta marchewkowe chyba nigdy mi się nie znudzą i inspirując się ostatnim fit ciastem marchewkowym z kremem, postanowiłam stworzyć wegańską wersję. I powstało przecudowne fit wegańskie ciasto marchewkowe bez cukru z kremem z nerkowców. Nie potrzeba do niego miksera, a blendera używamy tylko przy robieniu kremu, więc jest to naprawdę łatwe i szybkie ciasto. Fit wegańskie ciasto marchewkowe wychodzi mocno korzenne, wilgotne, idealnie słodkie, a delikatny orzechowy krem do niego pasuje. Jeżeli macie ochotę możecie dodać do samej masy jeszcze posiekane orzechy włoskie albo migdały, żeby wzmocnić efekt orzechowości, ale ja chciałam, żeby całość była miękka i przyjemna bez chrupania ;-) I choć wiem, że jest rabarbar teraz na targach, to przyznam Wam się szczerze, że nie jestem jakąś super fanką, ale jeżeli szukacie fajnych przepisów na ciasta z rabarbarem to mogę polecić tylko ciasto z budyniem i rabarbarem lub pleśniak z rabarbarem. A tymczasem zapraszam na przepyszne fit wegańskie ciasto marchewkowe bez cukru z kremem z nerkowców :-)

Fit wegańskie ciasto marchewkowe bez cukru z kremem z nerkowców

(tortownica o średnicy 22 cm)

~ 350 g świeżej marchewki
~ 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej
~ 250 g erytrolu lub ksylitolu
~ 50-75 ml oleju roślinnego
~ 200 ml wody lub mleka roślinnego
~ 1 łyżeczka proszku do pieczenia
~ 1 łyżeczka cynamonu
~ 1/2 łyżeczki imbiru
~ 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach do dużej miski. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy do połączenia. Masę przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównujemy i pieczemy ok. 45-50 minut w rozgrzanym piekarniku.

Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem czy się dobrze przepiekło, a jeśli tak wyjmujemy i studzimy.

Krem z nerkowców:
~ 75 g orzechów nerkowca
~ 3-4 łyżki mleka roślinnego
~ 1 łyżka erytrolu lub ksylitolu

Nerkowce zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na godzinkę (najlepiej zalać je od razu po tym, jak włożycie ciasto do piekarnika).

Po tym czasie i kiedy ciasto już wystygło, wrzucamy do wysokiego naczynia. Dodajemy mleko i erytrol. Miksujemy blenderem na jednolity krem. Wykładamy równomiernie na wierzch ciasta.

Całe ciasto wkładamy do lodówki na przynajmniej 2 godziny, żeby krem ładnie zgęstniał. Przed podaniem posypujemy cynamonem. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *