Zielone placki owsiane z twarogiem i nektarynkami

Kupienie świeżego szpinaku zawsze sprawia, że większość moich posiłków staje się nagle zielona. Tak jak nigdy nie piję smoothie czy koktajlów (bo generalnie wolę bardziej „stałe” jedzenie”), tak kiedy mam szpinak w lodówce od razu powstają przynajmniej jedno albo dwa. Zamiast zwykłych naleśników, na talerzu nie wiadomo skąd pojawią się zielone albo szpinakowe. A dzisiaj rano powstały przepyszne i łatwe zielone placki owsiane z twarogiem i nektarynkami. Szpinak jest tylko lekko wyczuwalny, ale bardzo fajnie łączy się ze słodkimi i soczystymi nektarynkami. Bardzo smaczne, oryginalne śniadanie, ale dla tych, co lubią troszkę dziwne jedzenie ;-) Ja na przykład wiem, że takie zielone placki owsiane z twarogiem nie przeszłyby w moim rodzinnym domu, ale ich strata ;-)

Zielone placki owsiane z twarogiem i nektarynkami

(8-10 sztuk ~ 2 porcje)

~ 8-10 łyżek płatków owsianych (ok. 100 g)
~ 1 jajko
~ 70 g twarogu półtłustego
~ 2 garście świeżego szpinaku
~ 2 nektarynki
~ jogurt/ twarożek/ syrop klonowy/ masło orzechowe do podania

Płatki owsiane miksujemy blenderem na mąkę. Dodajemy jajko, twaróg, szpinak i ok. 3/4 szklanki wody. Wszystko ponownie miksujemy blenderem i odstawiamy ok. 15 minut (jeśli robicie na śniadanie warto zrobić to wieczorem dzień przed, nie będzie trzeba czekać ;)).

Po tym czasie jeżeli masa jest za gęsta dolewamy jeszcze 2-4 łyżki wody (masa powinna mieć konsystencję między ciastem na naleśniki, a kwaśną śmietaną – nie bardzo gęstą, ale taką, żeby można było usmażyć placki, a nie naleśniki).

Patelnię rozgrzewamy, lekko natłuszczamy, a następnie zmniejszamy ogień na średni i nakładamy łyżką porcje ciasta (na jeden placek 2 łyżki). Smażymy z każdej strony ok. 1-2 minuty. Podajemy posmarowane twarożkiem / jogurtem z pokrojonymi nektarynkami na wierzchu i polane syropem. Smacznego :-)

Drukuj


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *