fbpx

Biszkopty bez cukru, czyli zdrowe domowe biszkopty lub ladyfingers opcjonalnie bez glutenu

by Kucharka w baletkach

Biszkopty bez cukru ladyfingers to idealne biszkopty bez cukru. Powstały głównie dlatego, że chciałam zrobić idealne tiramisu bez cukru. W sklepie jednak nie znalazłam biszkoptów ladyfingers, czy języczków bez cukru z fajnym składem. Więc, tak samo jak z herbatnikami do ciasta fit 3 bit, postanowiłam upiec biszkopty sama.

I okazało się, że to łatwe i naprawdę szybkie. Biszkopty bez cukru są puszyste, lekko słodkie i mięciutkie. I do tiramisu, w wersji klasycznej lub bezcukrowej, nadają się idealnie, bo chłoną płyny jak gąbka.

Ta ich idealna miękkość i chłonność sprawiają też, że są świetne do moczenia w herbacie. Nadają się też świetnie do bycia spodem dla wszelakich serników czy innych ciast.

Biszkopty bez cukru domowe mają idealny skład

Biszkopty bez cukru na blaszce po upieczeniu

Te biszkopty są łatwe do zrobienia i wystarczą 3 składniki, żeby je upiec. Można zrobić zarówno kształt języczków, idealny pod tiramisu, ale też biszkopty okrągłe. Jeżeli jednak robisz je po prostu do herbatki, polecam dodać łyżkę czegoś słodkiego – dobrze sprawdzi się erytrol lub ksylitol lub syrop klonowy.

Dodatkowo, żeby upiec biszkopty bezglutenowe, wystarczy zamiast mąki pszennej użyć mąki ryżowej. Generalnie do bezglutenowych wypieków, jak na przykład bezglutenowa karpatka, mąka ryżowa ostatnio sprawdza mi się świetnie. Mam więc solidne podstawy, żeby twierdzić, że to jeden z najlepszych substytutów mąki pszennej w wypiekach ;)

Wiem, że idea pieczenia biszkoptów domowych, kiedy jest taki wybór w sklepie może brzmieć jak starta czasu. Jednak gwarantuję, że robi się je naprawdę przyjemnie, a dodatkowo możemy kontrolować skład, wielkość i słodkość. Bardzo polecam :)

Biszkopty bez cukru

Drukuj
Liczba porcji: 30 sztuk Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 25 kalorii 1 g białka, 4 g węglowodanów, 0,5 g tłuszczu na porcję
Ocena 4.4/5
( 5 głos )

SKŁADNIKI

  • 100 g mąki pszennej lub ryżowej
  • 3 jajka
  • 50 g suszonych daktyli
  • opcjonalnie 1 łyżka erytrolu/ksylitolu/syropu klonowego

PRZYGOTOWANIE

  1. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 5 minut. Odcedzamy wodę i odciskamy. Miksujemy na jednolitą papkę.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.
  3. Żółtka i białka oddzielamy. Żółtka ubijamy na jasną puszystą masę. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę.
  4. Żółtka i białka łączymy w misce łyżką. Dodajemy mąkę, daktyle i, opcjonalnie, słodzidło.
  5. Łyżką wykładamy porcje ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nadając im kształt jaki chcemy.
  6. Pieczemy ok. 10 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjmujemy i studzimy. Smacznego :)
Biszkopty bez cukru - kształt języczków

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close