fbpx

Tiramisu bez cukru idealne – klasyczne włoskie tiramisu w bezcukrowej wersji

by Kucharka w baletkach

Tiramisu bez cukru idealne to prawie klasyczne włoskie tiramisu, które smakuje tak samo jak z cukrem.

Główną różnicą, która dzieli klasyczne tiramisu od tego jest fakt, że używamy tutaj domowych biszkoptów lady fingers. Przyznam szczerze, że najpierw chciałam szukać biszkoptów bez cukru w sklepie. Jednak, szybko przekonałam się, że to wcale nie takie łatwe. A przynajmniej nie w sklepach, w których bywam ja ;)

To jednak zmotywowało mnie do upieczenia domowych biszkoptów lady fingers idealnych. I tak pysznych i chłonnych biszkoptów ze wzorcowym składem nie znalazłabym nigdzie ;)

Tiramisu bez cukru to nie fit tiramisu ;)

Tiramisu bez cukru idealne

Choć to tiramisu jest bez cukru, to nie nazwałbym go fit tiramisu. Takie zazwyczaj robi się zastępując serek mascarpone w całości lub częściowo mniej tłustymi odpowiednikami. Ja jednak stwierdziłam, że choć tiramisu będzie bezcukrowe, to będzie tłuste jak klasyczne. Miało być w końcu równie pyszne co tradycyjne, więc nie mogłam robić aż takich drastycznych zmian.

Koniec końców tiramisu bez cukru jest na pewno zdrowsze i ma ciut mniej kalorii. Jednak, wciąż jest kaloryczne, pyszne i warte zjedzenia ;) Idealnie pasuje na podwieczorek czy deser.



To też idealne tiramisu dla dzieci. Odejmując cukier, musiałam też podmienić likier amaretto na aromat migdałowy. W efekcie, powstało tiramisu bezalkoholowe. Ja jednak nie czuję specjalnej różnicy, bo dla mnie w tiramisu i tak najbardziej zawsze przebijała kawa, a nie amaretto ;)

Tiramisu bez cukru idealne

Drukuj
Liczba porcji: 20 (blaszka 25x20 cm) Czas przygotowania:
Wartości odżywcze: 190 kalorii 4 g białka, 7 g węglowodanów, 16 g tłuszczy (w gramach)
Ocena 5.0/5
( 2 głos )

SKŁADNIKI

  • biszkopty ladyfingers z tego przepisu (ok. 300 g powinno wyjść)
  • 3 opakowania serków mascarpone (łącznie 750 g)
  • 3 jajka
  • 75 g erytrolu (ok. 3 łyżki)
  • 100 ml mocnej kawy
  • kilka kropel aromatu migdałowego
  • kakao naturalne do posypania wierzchu

PRZYGOTOWANIE

  1. Żółtka ubijamy z erytrolem na jasną puszystą masę (ok. 10 minut).
  2. Cały czas miksując w dodajemy serek mascarpone - najlepiej w 3 partiach.
  3. Dodajemy aromat migdałowy. Miksujemy jeszcze chwilkę i odstawiamy.
  4. Osobno ubijamy białka na sztywną pianę. Dodajemy masę żółtkowo-serkową i mieszamy łyżką delikatnie do polaczenia.
  5. Blaszkę (25x20 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Obok układamy głęboki talerz, w którym umieszczamy kawę.
  6. Spód blaszki wykładamy biszkoptami obok siebie (połową ilości, nie powinny na siebie nachodzić) namaczając je w kawie.
  7. Na biszkopty wykładamy połowę przygotowanej masy. Wykładamy resztę biszkoptów również namaczając je w kawie i układając je obok siebie.
  8. Na wierzch wykładamy resztę masy. Wyrównujemy i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej całą noc.
  9. Przed podaniem posypujemy naturalnym kakao na wierzchu. Smacznego :)
Tiramisu bez cukru idealne

coś na dokładkę?

7 komentarzy

Jagoda 2 września 2022 - 16:37

Nie robiłam nigdy sama. Muszę w końcu je zrobić.

Odpowiedz
Ania 5 września 2022 - 16:58

Zjadłabym. Kiedyś mój ulubiony deser

Odpowiedz
Olga 9 września 2022 - 11:28

Kocham tiramisu. :)
Spróbuję zrobić z domowymi biszkoptami.

Odpowiedz
Łucja 12 września 2022 - 16:06

Najlepsze ciasto. Super że bez cukru

Odpowiedz
Basia 17 września 2022 - 19:22

Dawno nie robiłam. Aż mi ochota naszła

Odpowiedz
Agnieszka 18 września 2022 - 08:44

Wyśmienite ciasto szczególnie w towarzystwie mocnego espresso. :)

Odpowiedz
Paulina 2 października 2022 - 10:12

Nie ma nic lepszego :D Ja uwielbiam tiramisu

Odpowiedz

Skomentuj

Close