fbpx

Brocomole, czyli pasta z awokado i brokułów

by Kucharka w baletkach

Guacamole to pasta, o której na pewno każdy z Was słyszał, a większość zapewne miała okazję spróbować w jakiejś meksykańskiej restauracji albo na imprezie do nachos. I właśnie przepyszne kremowe guacamole zainspirowało mnie do stworzenia brocomole, czyli pasty z awokado i brokułów, która idealnie sprawdzi się jako dip, ale również na kanapki, naleśniki albo nawet do makaronu. Pasta z awokado i brokułów, czyli brocomole jest idealnie kremowa niczym najlepsze guacamole, delikatna, ale z nutką ostrości dzięki dodatkowi ostrej papryki, dzieki czemu nie jest mdła. Ja osobiście polecam też podanie tej pasty z awokado i brokułów z wyrazistym serem np. fetą, parmezanem lub wegańskim parmezanem, bo naprawdę idealnie pasuje. Zapraszam – brocomole, czyli pasta z awokado i brokułów przed Wami :-)

Brocomole, czyli pasta z awokado i brokułów

(1 mała miseczka)

150 g różyczek brokuła
~ 1 duże awokado (ok. 160 g miąższu)
~ 1-2 ząbki czosnku
~ sok z 1 limonki
~ 1/4 łyżeczki soli
~ solidna szczypta pieprzu
~ solidna szczypta ostrej papryki
~ ew. 1-2 łyżki jogurtu

W garnku zagotowujemy wodę. Dodajemy szczyptę soli i wrzucamy brokuły. Gotujemy ok. 5-6 minut, aż brokuły zrobią się miękkie, ale nie stracą koloru. Wyjmujemy i lekko studzimy.

Do miski blendera wrzucamy ugotowane brokuły, miąższ awokado, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, sok z limonki i miksujemy do dokładnego połączenia. W razie potrzeby dodajemy troszkę jogurtu do uzyskania bardziej pastowej konsystencji, ale u mnie nie było to konieczne ;-)

Doprawiamy solą, pieprzem i ostrą papryką. Przekładamy do miseczki i podajemy na kanapkach, do naleśników albo jako dip. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close