fbpx

Gofry z tofu na słodko, czyli wegańskie gofry sernikowe bez cukru

by Kucharka w baletkach

Gofry to moja miłość, co zresztą można łatwo zauważyć po ilości przepisów na różnorakie gofry na blogu – przez tradycyjne chrupiące gofry niczym z budki nad morzem, przez zdrowe gofry dyniowe, moje ulubione gofry z banana i twarogu po gofry z mąki z ciecierzycy. A ostatnio veganuary zainspirował mnie do stworzenia wegańskiego odpowiednika moich ulubionych gofrów na bazie twarogu i powstały przecudowne gofry z tofu na słodko, czyli wegańskie gofry sernikowe bez cukru. Przyznam szczerze, że sama nie byłam pewna co do efektu, ale wegańskie gofry sernikowe wyszły naprawdę przecudowne! W ogóle nie czuć, że są z tofu, są idealnie słodkie, delikatne i naprawdę przepyszne. Ja dodatkowo posmarowałam je wegańskim jogurtem i posypałam cynamonem przed podaniem, ale wiadomo, że do gofrów pasują wszelkie słodkie dodatki – od zdrowych owoców po nutellę i pianki marshamallow. I w każdej wersji wegańskie gofry sernikowe będą pyszne, zapraszam :-)

Wegańskie gofry sernikowe bez cukru

(2 porcje – 2 duże gofry)

~ 180 g tofu naturalnego (1 kostka)
~ sok z 1/2 cytryny
~ 65-70 g mąki pszennej / pełnoziarnistej / orkiszowej
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 1 łyżka ksylitolu lub erytrolu
~ 1 łyżka oleju roślinnego
~ do podania dodatkowo: jogurt naturalny wegański, owoce (figi, borówki, maliny, śliwki), masło orzechowe, nutella

Tofu odciskamy z zalewamy i rozgniatamy bardzo dokładnie widelcem.

Dodajemy sok z 1/2 cytryny, mąkę, proszek, erytrol lub ksylitol i olej. Mieszamy dokładnie do połączenia.

Lekko natłuszczamy gofrownicę (najlepiej delikatnie wacikiem, ale dobrej jakości sprzęt czasem nawet tego nie potrzebuje ;-)), a następnie porządnie ją rozgrzewamy.

Smażymy gofry w rozgrzanej gofrownicy uważając, żeby ich nie przypalić Podajemy wedle uznania – u mnie z jogurtem sojowym, cynamonem i dynią, ale pasują właściwie do wszystkich owoców i słodkich dodatków. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

Skomentuj

Close