Burgery z ciecierzycy i tuńczyka

W ten weekend u nas ze słodkości królowały prosty biszkopt z pianką i galaretką oraz tort marchewkowy, więc nowości dla Was nie mam, ale zapewniam, że weekend został należycie uczczony :D Ale zamiast słodyczy mam nową propozycję na superburgery, czyli burgery z ciecierzycy i tuńczyka. Nie wiem czy już znacie to połączenie, ale jeśli nie to czas najwyższy! Ja je odkryłam niedawno, ale teraz już zdecydowanie nadużywam go w kuchni. Dwa bardzo ciekawie uzupełniające się smaki z dodatkiem szczypiorku, żeby było sezonowo (a pasuje idealnie ;)). Obok wystarczy surówka z buraków i pokrojony i upieczony na frytki batat czy ugotowana kasza. I voila, burgery z ciecierzycy i tuńczyka to obiad marzenie :)

Burgery z ciecierzycy i tuńczyka

(2 porcje)

~ 1 puszka tuńczyka (120 g po odsączeniu)
~ 100 g suchej ciecierzycy
~ 1 mały pęczek szczypiorku
~ 1 jajko
~ 1 łyżeczka curry
~ 1/2 łyżeczki papryki
~ sól, pieprz

Ciecierzycę moczymy przez noc, a następnego dnia gotujemy do miękkości. Lekko studzimy i miksujemy na sypko. Mieszamy z odsączonym tuńczykiem, posiekanym szczypiorkiem, jajkiem i przyprawami. Formujemy burgery i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 20-25 minut w 180 stopniach. Podajemy z surówką z buraków i upieczonymi ziemniakami/ugotowaną kaszą. Smacznego :)

Drukuj



10 thoughts on “Burgery z ciecierzycy i tuńczyka”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *