Fasolakia, czyli fasolka szparagowa w pomidorach

Ostatnio na targach i w sklepach króluje fasolka szparagowa i kalafior, więc mam dzisiaj dla Was propozycję na sezonową, oryginalną i niezwykle smaczną warzywną dostawkę do obiadu z kuchni greckiej, która znana jest jako fasolakia, czyli fasolka szparagowa w pomidorach. Tradycyjnie robi się ją z zielonej fasolki szparagowej, ale robiłam też i z żółtej, a obie wersje są naprawdę przepyszne. I myślę, że dużo smaczniejsze, zdrowsze i bardziej oryginalne niż tradycyjna polska fasolka z masłem i bułką tartą. Polecam serdecznie, z drobiowymi roladkami idealnie się komponują, ale do innych mięs czy burgerów warzywnych tez pasuje :)

Fasolakia, czyli fasolka szparagowa w pomidorach

(2 porcje)

~ 1 czerwona cebula
~ 1-2 ząbki czosnku
~ 400 g fasolki szparagowej
~ 300 g ziemniaków (3 średnie)
~ 1 duży pomidor
~ 1 łyżka przecieru pomidorowego
~ 1 garść posiekanej natki pietruszki
~ 1 garść posiekanego koperku
~ sól, pieprz
~ oliwa

Na oliwie podsmażamy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Po paru minutach dodajemy obrane i pokrojone w talarki ziemniaki. Chwilę je smażymy z każdej strony. Dodajemy pokrojoną fasolkę, a po paru chwilach drobno posiekanego pomidora, przecier i ok. 0,5 szklanki wody. Dobrze mieszamy, zmniejszamy ogień na średni i zostawiamy pod przykryciem ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając i dolewając wody w razie potrzeby.

Gdy warzywa już zmiękną solimy, pieprzymy i dodajemy posiekane zioła. Serwujemy na ciepło z mięsem lub z warzywnymi kotletami. Smacznego :)

 
Drukuj


3 thoughts on “Fasolakia, czyli fasolka szparagowa w pomidorach”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *