fbpx

Burrito meksykańskie z mięsem mielonym

by Kucharka w baletkach

Burrito meksykańskie z mięsem mielonym to klasyczne danie kuchni meksykańskiej.

Ja pierwszy raz usłyszałam o burrito w kreskówkach. Może trochę dziwny sposób znajdowania inspiracji, ale lepszy niż żaden ;) Pamiętam, że chyba pierwsze burrito zamajaczyło mi kiedyś w mojej ukochanej kreskówce “Laboratorium Dextera”.

Dodatkowo, wmoim rodzinnym domu mięsa mielonego używało się tylko do spaghetti i smażonych kotletów mielonych, więc po prostu musiałam dorosnąć i sama sobie zrobić burrito meksykańskie z mięsem mielonym…

I smak wynagrodził oczekiwanie. Smakuje naprawdę obłędnie! Jest wyraziste, pikantne, sycące i aromatyczne. Do farszu można dodać jeszcze ugotowany ryż. Dzięki temu będzie jszcze bardziej sycące, ale też ryż lekko zbalansuje pikatność reszty.

Polecam też przygotowanie domowych tortilli. To naprawdę łatwiejsze i szybsze niż się wydaje, a większość tortilli ze sklepów to porażka jeśli chodzi o skład. I naprawdę aż mi brakuje słów, żeby opisać, jakie burrito meksykańskie z mięsem mielonym jest pyszne, więc po prostu róbcie i sami się przekonajcie ;)

Burrito meksykańskie z mięsem mielonym

(2 porcje)

Tortille:
~ 100-120 g mąki pszennej
~ szczypta soli
~ 1/2 łyżeczki oliwy
~ 6-8 łyżek gorącej wody

Mąkę mieszamy z solą. Dolewamy oliwę i wodę, formujemy jednolitą kulkę (w razie potrzeby dosypujemy troszkę mąki lub dolewamy wody). Dzielimy na 2 części, formujemy idealne kuleczki i odstawiamy na 15 minut przynajmniej, żeby ciasto odpoczęło.

Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy je na cienkie płaskie placki i każdy smażymy po ok. 1 minucie z każdej strony na rozgrzanej patelni (nie dłużej, bo zrobią się chrupiące, a nie o to chodzi ;)).

Farsz:
~ 1 cebula
~ 150-200 g mięsa mielonego wołowego lub wegańskiego mięsa mielonego (polecam Dobra Kaloria)
~ 1 czerwona papryka
~ 1 pomidor
~ 1 mała puszka kukurydzy z fasolą czerwoną
~ 1 mały przecier pomidorowy (100 g)
~ 2 plastry sera żółtego
~ 1 łyżeczka papryki słodkiej
~ 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub sos tabasco (ew. świeża papryczka chilli)
~ sól, pieprz

Cebulę siekamy i podsmażamy z mięsem przyprawionym solą i pieprzem (jeżeli macie bardzo chude mięso dolejcie trochę oleju/oliwy do smażenia ;)). Następnie dodajemy pokrojoną w paski paprykę i smażymy kilka minut. Dorzucamy posiekanego drobno pomidora. Smażymy kilka minut. Dodajemy kukurydzę z fasolą czerwoną i przecier pomidorowy. Mieszamy dokładnie, całość powinna mieć konsystencję dość gęstego sosu. Doprawiamy paprykami oraz solą i pieprzem. Mieszamy ostatni raz.

Nakładamy farsz na tortille. Kładziemy na nim po plastrze sera i zwijamy (najpierw prawy i lewy bok, a następnie stroną od siebie zwijamy w zamknięty rulonik). Podsmażamy jeszcze chwilkę z każdej strony na rozgrzanej patelni, żeby burrito stało się chrupiące, a ser w środku pięknie się roztopił (idealnie jeżeli macie patelnię grillową ;)). Podajemy od razu. Smacznego :)

coś na dokładkę?

3 komentarze

DOROTA DZIUBDZIELA 19 kwietnia 2016 - 17:41

super! Muszę wypróbować! Narobiłaś mi smaczku ;)

Odpowiedz
Ervisha 20 kwietnia 2016 - 04:36

Jak dawno jadłam w wersji wege… minęło zbyt wiele czasu i muszę to zjeść w towarzystwie michy surówki:)

Odpowiedz
Ania S 20 kwietnia 2016 - 07:38

Bardzo mi się podobają tortille – lubię takie suche i przypieczone rzeczy ;)

Odpowiedz

Skomentuj

Close