fbpx

Ciasteczka owsiane z żurawiną i białą czekoladą

by Kucharka w baletkach

Ciasteczka owsiane z żurawiną i białą czekoladą to ciasteczka, które kochają absolutnie wszyscy i fakt czy jedzą i lubią owsianki nie ma tu żadnego znaczenia. To był pierwszy przepis na ciasteczka owsiane, który wypróbowałam i są z nami już od ponad 10 lat, a wciąż pojawiają się regularnie, są uzależniające i choć smakują lepiej drugiego dnia, to już pierwszego są tak pyszne, że nie da się im oprzeć. Ciasteczka owsiane z żurawiną i białą czekoladą są chrupiące, słodkie z nutką kwaskowatości od żurawin, która idealnie łączy się z białą czekoladą. Bardzo polecam :)

Ciasteczka owsiane z żurawiną i białą czekoladą

(40-45 sztuk)

~ 100 g masła miękkiego
~ 1/2 szklanki cukru białego
~ 1/4 szklanki cukru brązowego
~ szczypta soli
~ 1 jajko
~ 1 szklanka mąki
~ 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
~ 1 szklanka płatków owsianych (ich miłośnicy mogą dać więcej :>)
~ 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich (ok. 50 g)
~ 1 szklanka posiekanej suszonej żurawiny (ok. 100 g)
~ 100 g białej czekolady posiekanej

Masło ucieramy z cukrami łyżką. Dodajemy jajko, sól, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem. Ponownie mieszamy (możemy to zrobić mikserem, ja wolę ręcznie ;-)). Wsypujemy płatki płatki, orzechy, żurawinę i czekoladę. Dobrze mieszamy łyżką i wstawiamy na 20 minut do zamrażalnika (masa będzie bardzo kleista i gęsta).

Po 20 minutach wyjmujemy, a piekarnik nagrzewamy do 190 stopni.

Łyżką nabieramy porcje ciasta formując ciastka ściskając lekko w dłoniach. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (ok. 16 na jedną dużą blachę).

Pieczemy ok. 7 minut w rozgrzanym piekarniku. Wyjmujemy, odstawiamy na 5 minut, zdejmujemy z blachy i studzimy. Smacznego :-)

coś na dokładkę?

3 komentarze

yllla 2 sierpnia 2013 - 11:37

Raz tylko robiłam ciasteczka owsiane i nie do końca wyszły, może tym razem spróbuję z Twojego przepisu :)

Odpowiedz
Aga 6 listopada 2022 - 17:47

Bardzo dobre, zapisuję sobie przepis na stałe 🤗

Odpowiedz
Kucharka w baletkach 9 listopada 2022 - 07:27

Ekstra, bardzo miło mi to słyszeć, u nas ten przepis gości już wiele lat i nikomu jeszcze ciasteczka się nie przejadły :)

Odpowiedz

Skomentuj

Close