Ciasteczka owsiane

Przepis na te ciasteczka mam już od dawna i robiłam je miliony razy. Zawsze są moim kołem ratunkowym, kiedy zabraknie mi pomysłów albo mam mało czasu. Bo są to ciastka, które polubi każdy. Moja mama nazywa je uzależniającymi i zawsze każe mi je odsuwać od siebie po 20 zjedzonym ciastku ;p Brązowy cukier nadaje im karmelową nutę, a biała czekolada idealnie dopełnia słodycz. Są zdecydowanie na pierwszym miejscu w moim ciasteczkowym rankingu i szczerze powiedziawszy, nigdy nie jadłam lepszych. Z żadnej cukierni, z żadnej firmy, te są najlepsze i basta! Po zrobieniu okażą się i Waszymi ulubionymi ;)


Ciasteczka owsiane (ok. 45 sztuk)


~ 100 g masła miękkiego
~ 0,5 szklanki cukru białego
~ 0,5 szklanki cukru brązowego
~ szczypta soli
~ 1 jajko
~ 1 szklanka mąki
~ 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
~ 0,25 łyżeczki sody oczyszczonej
~ 1 szklanka płatków owsianych (ich miłośnicy mogą dać więcej :>)
~ 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich
~ 1 szklanka posiekanej suszonej żurawiny
~ 100 g białej czekolady posiekanej

Masło utrzeć z cukrami. Dodać jajko, sól, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem. Zmiksować. Wsypać płatki, orzechy, żurawinę i czekoladę. Dobrze wymieszać łyżką i wstawić na 20 minut do zamrażalnika (masa będzie bardzo kleista i gęsta).

Po 20 minutach wyjąć i łyżką nabierać porcje ciasta formując ciastka. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze (ok. 16 na jedną dużą blachę). Piec w 190 stopniach aż się lekko zarumienią (ok. 7 minut, ale trzeba uważać żeby za długo nie trzymać bo zrobią się twarde). Ostudzić i rozkoszować się ;)

*niektórzy uważają, że następnego dnia są lepsze, ale moim zdaniem są dobre zarówno w dzień robienia, jak i dzień po ;)

Drukuj


1 thought on “Ciasteczka owsiane”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *